«Έσπασε» το φράγµα των 5 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

- Αισιοδοξία για παραγωγή και ποιότητα στην Aνατολική Πελοπόννησο, ανησυχία λόγω δάκου στη Δυτική - Αυξήσεις στα δικαιώματα ετοιμάζουν τα ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία

των Γιώργου Αργυρίου, Νικολέτας Τζώρτζη

Με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Πελοπόννησο να έχει ξεκινήσει φέτος κατά 20 ημέρες αργότερα, οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν αφενός αυξημένη παραγωγή και καλή ποιότητα και αφετέρου ανοδική τάση στην τιμή.

Το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς «φρενάρει», ωστόσο, πάνω στο αυξημένο κόστος παραγωγής, που έχει συμπαρασύρει και τα ελαιοτριβεία που ετοιμάζουν αυξήσεις στα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, στον Νομό Ηλείας έχει σημάνει συναγερμός τόσο στο Τμήμα Φυτοπροστασίας όσο και στους ελαιοπαραγωγούς, για τα ανησυχητικά σημάδια του δάκου.

Ελαιοτριβεία

Στη Μεσσηνία, οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Αυτήν τη στιγμή, προσπαθούμε να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι το κόστος της ενέργειας τόσο σε ρεύμα όσο και σε καύσιμα», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης.

Όπως εξηγεί, το κόστος της ενέργειας από 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα έχει φθάσει στα 50 λεπτά μετά και την επιδότηση! «Φέτος, δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα είναι, ενώ έχει πενταπλασιαστεί το κόστος ενέργειας για το ελαιοτριβείο», προσθέτει.

Όπως όλα δείχνουν, ένα μέρος της αύξησης του κόστους θα μετακυλήσει στον παραγωγό και με αυτήν τη σκέψη ήδη υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ο κ. Ηλιάδης υπογραμμίζει πως «η αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο δεν φτάνει για να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων, αφού ακόμα και τα εργατικά έχουν ανέβει πλέον σε υψηλά επίπεδα. Εάν δεν προσέξουμε αυτό το διάστημα, θα βρεθούν ελαιοτριβεία να χρωστάνε πολλά χρήματα για το ρεύμα».

Στη Μεσσηνία λειτουργούν περίπου 200 ελαιοτριβεία που προσφέρουν χίλιες θέσεις εργασίας και τώρα κινδυνεύουν άμεσα. «Ζητήσαμε μεγαλύτερη επιδότηση, αλλά, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικοί βουλευτές, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Έτσι, μοιραία, οι ιδιοκτήτες προσανατολίζονται να αυξήσουν το δικαίωμα από τους παραγωγούς κατά 1%-2%. Θα δούμε πώς θα ξεκινήσει ο πρώτος μήνας και το πιο πιθανό σενάριο είναι η αύξηση του δικαιώματος να γίνεται ανά μήνα ανάλογα με την πορεία των εξόδων. Αναζητάμε μία λύση που να μη μεταφέρει το συνολικό κόστος στον παραγωγό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τώρα, τα περισσότερα ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία έχουν δικαιώματα που κυμαίνονται από 9%-10%.

Παραγωγή – τιμές

Σχετικά με την ελαιοπαραγωγή, ο Γιάννης Ηλιάδης αναφέρει ότι «μέχρι τώρα έχουμε μία μέση τιμή 4,50 ευρώ, αλλά δεν έχει ανοίξει η αγορά σε τέτοιο επίπεδο που να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα. Οι μαυρολιές κινούνται στα 4,50 ευρώ, αλλά το κορωνέικο θα κινηθεί λίγο παραπάνω».

Στην Αργολίδα όλα δείχνουν μια καλή χρονιά, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», που παράγει ένα από τα πλέον ποιοτικά ελαιόλαδα και είναι ο δεύτερος σε πρωιμότητα αμέσως μετά τον συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων, υπάρχει ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία, παρά την όψιμη χρονιά. «Η χρονιά πήγε πίσω λόγω νερού, αλλά η συγκομιδή σε σχέση με πέρυσι είναι ανεβασμένη κατά 20%», τονίζει ο Γιάννης Κοροντίνης από τον Συνεταιρισμό.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ποιότητα του ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη και συνοδεύεται από πολλές πολυφαινόλες. Η τιμή είναι καλή, ξεκινήσαμε στα 4,85 ευρώ και φτάσαμε στα 4,90 ευρώ. Έφυγε το πρώτο βυτίο και συνεχίζουμε τη συγκομιδή. Το μόνο μειονέκτημα φέτος είναι η έλλειψη εργατών. Το λάδι Θερμασίας έχει ζήτηση. Ο συνδυασμός με Μανάκι και Κορωνέικο δίνει υψηλή ποιότητα». Σημειώνεται ότι λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και της έλλειψης εργατών η συγκομιδή πήγε έναν μήνα πίσω.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μπατσάκης, από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, δηλώνει πως «η συγκομιδή φέτος πήγε κατά 20 μέρες πίσω, αλλά είναι κατά 20% αυξημένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά». Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Μπατσάκης αναφέρει ότι «φέτος ξεκινήσαμε στα 4,90 ευρώ και τώρα είμαστε στα 5,07, ακολουθώντας μία ανοδική πορεία. Η ζήτηση είναι καλή, αφού το προϊόν βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το εργατικό».

Ανησυχία για τον δάκο

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Τμήμα Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Ηλείας, καθώς οι τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν αυξητική τάση από προσβολές δάκου, κυρίως στις παραλιακές περιοχές, σε αρδευόμενα λιοστάσια, σε ελαιώνες με μικρή παραγωγή, αλλά και σε ορεινές περιοχές.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον δολωματικού ψεκασμού, οι ελαιοπαραγωγοί συνιστάται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και να διενεργούν δειγματοληψίες. Σε περίπτωση που διαπιστώνουν προσβολές, συστήνεται να προβαίνουν στις αναγκαίες επεμβάσεις για την προστασία των ελαιώνων τους.

Γλοιοσπόριο

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρου Βασιλόπουλου, με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας, Γιώργο Μικέογλου, επισημάνθηκε ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και ευνοούν προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο, κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί επιπλέον από τους ελαιοπαραγωγούς.