Ετοιμάζεται για τυποποίηση ο Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων

Αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός στην πολιτική για το ελαιόλαδο

Το μέλλον του ελαιολάδου διαγράφεται αβέβαιο και η διαχείρισή του στον τομέα της προβολής και των αγορών παραμένει φτωχή. Ένα βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασης αποφάσισε να κάνει ο Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων.

Ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Ντανάκας, αναφερόμενος στην ανάγκη σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, δήλωσε: «Ζω και εργάζομαι σε έναν δήμο τουριστικό, τον Δήμο Μονεμβασιάς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο, ώστε ο τουρίστας να βρει τα δικά μας προϊόντα, που είναι το πορτοκάλι και το λάδι. Κάνουμε εκθέσεις μέσα στη Λακωνία, εκθέσεις χωρίς νόημα, αφού δεν αρκεί να βλέπουμε εμείς τα προϊόντα μας.

Οι εκθέσεις πρέπει να γίνονται με άλλον τρόπο, ώστε να γίνεται αποδέκτης ο επισκέπτης ή ο ενδιαφερόμενος για τα προϊόντα μας. Επίσης, κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσει αυτό που γίνεται με τις ετικέτες. Έτσι όπως πάμε, κάθε παραγωγός θα έχει και τη δική του ετικέτα. Αντί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υπάρχουν προϊόντα με μια δυνατή ενιαία ετικέτα, σε ποσότητες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Αναφερόμενος στην αγορά, δήλωσε ικανοποιημένος για την τελευταία εμπορική συμφωνία που έκλεισε ο συνεταιρισμός. «Υπήρξε μία πρόταση για όλη την ποσότητα που διαθέτουμε στην τιμή των 3,80, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση και έτσι, μέχρι στιγμής, έχουμε κλείσει συμφωνία με 3,80 το κιλό για 100 τόνους. Μένουν αδιάθετοι υπολογίζω άλλοι περίπου 150 τόνοι και, αν θελήσουν οι παραγωγοί, θα πωληθούν αμέσως στην ίδια τιμή». Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονιά ξεκίνησε από τα 3,40 με 3,50 ευρώ.

Τέλος, ο κ. Ντανάκας μίλησε και για τη διακίνηση του ελαιολάδου, σημειώνοντας ότι «ως συνεταιρισμός έχουμε βάλει το μεγάλο στοίχημα να είμαστε έτοιμοι για την τυποποίηση στο τέλος του χρόνου. Και θα το κερδίσουμε».