Ευφυής Γεωργία: Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενισχύουν τον τομέα

Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενισχύουν τον τομέα της ευφυούς γεωργίας
-Διαφήμιση-

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα μηχανήματα ευφυούς γεωργίας έχει αρχίσει να δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, προσπαθεί να ενισχύσει τη δράση τους στον πρωτογενή τομέα. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες την έναρξη δύο προγραμμάτων.

Το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα, με το όνομα SAGA, χρησιμοποιεί τη δύναμη της ρομποτικής για να εξαλείψει τα ζιζάνια από τις καλλιέργειες.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά των μελισσών, κατασκευάζοντας έναν αλγόριθμο, ώστε να φτιάξουν ένα χάρτη ζιζανίων, που θα επιτρέψει τον στοχευμένο ψεκασμό ή τη μηχανική απομάκρυνσή τους στις βιολογικές εκμεταλλεύσεις. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως με αυτού του είδους τον ψεκασμό, θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων για τους αγρότες, λόγω της μείωσης του κόστους, καθώς και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ένα δεύτερο κοινοτικό πρόγραμμα, που ονομάζεται IOF2020, χρησιμοποιεί τεχνολογία απομακρυσμένης επικοινωνίας, η οποία συνδυάζει πληροφορίες αισθητήρων στο έδαφος με δορυφορικά δεδομένα, για να ενημερώσει τους γεωργούς σχετικά με το πόσο άζωτο ή νερό χρειάζονται οι εκμεταλλεύσεις τους.

-Διαφήμιση-