Έχει ακόμα καύσιμο το ανοδικό σπιράλ του ελαιολάδου

Μεγάλος ο πειρασμός για «κράτει» στις πωλήσεις από τους παραγωγούς

της Ελένης Ριζάκη

Με σταθερούς, αν και σχετικά αργούς ρυθμούς, λόγω της έλλειψης αγρεργατών, συνεχίζεται η συγκομιδή του ελαιοκάρπου σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που οι τιμές του ελαιολάδου εξακολουθούν να καταγράφουν αυξητικές τάσεις, βάζοντας πολλούς παραγωγούς στον πειρασμό να κρατήσουν αντί να πουλήσουν άμεσα το προϊόν τους.

Στη Μεσαρά Ηρακλείου Κρήτης, η συγκομιδή αυτήν τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 30%-35%, σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό Μανώλη Ζαχαριουδάκη: «Υπάρχει μια πίεση στη συγκομιδή, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες. Αν υπήρχαν, θα είχαμε φτάσει στο 50%. Ο κόσμος θέλει να μαζέψει γιατί οι ελιές έχουν ωριμάσει», σημειώνει.

Για πρώτη φορά στην Κρήτη Ιταλοί και Ισπανοί

Οι τιμές κυμαίνονται στα 4,80-5 ευρώ/κιλό για το συμβατικό ελαιόλαδο, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «για πρώτη φορά ήρθαν και Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι». Η άνοδος των τιμών αναπόφευκτα, όπως εξηγεί, θέτει τους αγρότες μπροστά σε ένα δίλημμα: «Να δώσουν τώρα το προϊόν τους ή να περιμένουν λίγο ακόμα; Εγώ νομίζω πως πρέπει σιγά-σιγά να δίνεται το προϊόν. Οι τιμές είναι καλές εκεί που είναι. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, προϊόν δεν υπάρχει και η ζήτηση είναι μεγάλη», καταλήγει.

Στο Λασίθι, η ελαιοσυγκομιδή προχωρά, ωστόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Αφορδακό, πρόεδρο του ΑΣ Κριτσάς, οι καιρικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη Οκτωβρίου ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου. «Δεν είναι τρομερό το πρόβλημα, αλλά υπάρχει. Για αυτό οι παραγωγοί πρέπει να επισπεύσουν τη συλλογή του ελαιοκάρπου», τονίζει.

Στον συνεταιρισμό πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη δημοπρασία, με την τιμή αυτήν τη στιγμή να είναι στα 5,20 ευρώ/κιλό. «Είναι ικανοποιητική τιμή, αλλά έχει ανεβεί πάρα πολύ το κόστος», λέει ο ίδιος και προσθέτει πως οι αποδόσεις κυμαίνονται από 3,87 έως 6,4 προς 1.

Στα 3,90 ευρώ ο άσσος στη Λέσβο

Αρκετά πίσω, λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας, είναι η συγκομιδή και στη Λέσβο, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης, παραγωγός από τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη σοβαρή βροχή έπεσε στις 30 Νοεμβρίου και αυτήν τη στιγμή έχει συγκομιστεί περίπου το 25%. «Είμαστε 10%-15% πιο κάτω από προηγούμενες χρονιές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι αποδόσεις στο νησί είναι καλές, ωστόσο εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της μικροκαρπίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτη, «ο άσσος ξεκίνησε με τιμή 3,75 ευρώ/κιλό και το τοπικό ελαιοτριβείο τον αγοράζει στα 3,90 ευρώ».

Έπιασε τα 5,20 ευρώ η Μεσσηνία

Με τις ενδείξεις να τοποθετούν την παραγωγή στους 60.000 τόνους σε όλο τον νομό και πάνω από το 70% να έχει συλλεχθεί, ενώ οι τιμές αυξάνονται σταθερά, η Μεσσηνία βρίσκεται στην καρδιά της ελαιοσυγκομιδής. Σύμφωνα με τον Γιάννη Πάζιο, γενικό διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», φέτος «η συλλογή ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ ενώ, ακριβώς λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, έχουν επιστρατευτεί οικογένειες, μέλη και συνεργάζονται παραγωγοί».

Επίσης, ο κ. Πάζιος δηλώνει πως τώρα η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην περιοχή κυμαίνεται στα 5,10-5,20 ευρώ/κιλό, από 4,90-5,10 ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η σταθερά αυξητική τάση, εξηγεί, έχει ωθήσει την πλειονότητα των παραγωγών να προχωρήσουν άμεσα σε πράξεις.

Σε όσους κρατούν αποθέματα, ελπίζοντας σε μεγαλύτερες τιμές, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης συστήνει προσοχή, καθώς μια ενδεχόμενη άνοδος των τιμών καταναλωτή σε δυσθεώρητα επίπεδα μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα: «Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το πώς θα συμπεριφερθεί η αγορά. Είναι προσφορά και ζήτηση σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο και αυτό έχει τα δικά του όρια, δεν είναι κάτι ανεξέλεγκτο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προβληματισμός για την κατανάλωση

Στη Λακωνία, η συγκομιδή στον κάμπο των Μολάων έχει φτάσει περίπου το 30%, ενώ οι Άγιοι Απόστολοι, στα νότια, βρίσκονται περίπου στο 70%-80%, σύμφωνα με τον Νίκο Γραμματικάκη, πρόεδρο της ΚΑΣΕΛ Λακωνίας: «Τώρα πάμε στα γεμάτα δέντρα, οπότε οι ποσότητες που μαζεύει ο καθένας θα είναι περισσότερες από πριν», σημειώνει στην «ΥΧ».

Ερωτώμενος για την τιμή παραγωγού, ο ίδιος μιλά για μία… τρέλα. «Σήμερα είναι 5, αύριο 5,20, μεθαύριο 5,30, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», εξηγεί, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την επίπτωση που μπορεί να έχει αυτό στην τελική τιμή: «Όσο ανεβαίνει η τιμή στο ράφι, η κατανάλωση θα πέσει. Αν κάποιος πάει στο σπορέλαιο, για να ξαναγυρίσει στο λάδι, θα πρέπει να πέσει η τιμή», σημειώνει.

Επιπλέον, επισημαίνει πως οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή διστάζουν να πουλήσουν το προϊόν τους, όχι επειδή αναμένουν υψηλότερη τιμή, αλλά γιατί ανησυχούν για την υψηλή φορολογία, λόγω των αυξημένων εσόδων.

Στο φουλ τα ελαιουργεία στην Κέρκυρα

Μεγάλη παραγωγή αναμένεται φέτος στην Κέρκυρα, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμένων Αγροτών Κέρκυρας, Χριστίνα Λούβρου. «Από τον Νοέμβριο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή κατά μήκος όλου του νησιού. Τα δέντρα είναι αρκετά φορτωμένα. Κατά πάσα πιθανότητα έχει συλλεχθεί το 50% και τα ελαιουργεία δουλεύουν νυχθημερόν. Υπάρχουν καλές αποδόσεις. Κάποιοι που είναι αρκετά προσεκτικοί μπορεί να πιάνουν και το 15%-16%», αναφέρει η ίδια. Σύμφωνα με την κα Λούβρου, στην Κέρκυρα, η τιμή παραγωγού για το πεντάρι μπορεί να ξεπερνά και τα 3,70 ευρώ/κιλό, διευκρινίζοντας ότι τα νούμερα αφορούν κυρίως το βιομηχανικό λαμπάντε, «που έχει μεγάλες οξύτητες».

Παράλληλα, τονίζει ότι «και τα κόστη είναι πολύ μεγάλα», κυρίως σε ό,τι αφορά τα ημερομίσθια: «Επειδή δεν υπάρχουν εργάτες, αυτοί που υπάρχουν έχουν πολύ υψηλά ημερομίσθια, τα οποία μπορεί να πιάνουν τα 80, ακόμα και τα 100 ευρώ». Τέλος, επισημαίνει πως το αγοραστικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνεται στο νησί του Ιονίου προέρχεται κυρίως από τη γειτονική χώρα, Ιταλία.