Ευφυής γεωργία στην καλλιέργεια πατάτας: Εντυπωσιακά οφέλη σε φυτοπροστασία και άρδευση

Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας εξασφαλίζουν παραγωγή πατάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Την ίδια στιγμή, οι λύσεις υψηλής τεχνολογίας βοηθούν στην αύξηση όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και της ποιότητας.

Είναι γεγονός ότι η ελληνική παραγωγή πατάτας αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο 0,6% της συνολικής ευρωπαϊκής. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια καλλιέργεια που πραγματοποιείται στη χώρα μας σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου, με τη φύτευση να ξεκινά τον Νοέμβριο στη Νότια Κρήτη και να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, η ποικιλομορφία του εδάφους, αλλά και οι διαφορετικές κλιματικές ζώνες της Ελλάδας διασφαλίζουν ότι, σε γενικές γραμμές, η παραγωγή είναι όχι μόνο μεγάλη, αλλά και ιδιαίτερα νόστιμη.

Για να εξασφαλιστούν η υψηλή απόδοση αλλά και τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της πατάτας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λίπανση όσο και στην άρδευση και τη φυτοπροστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Για την ακρίβεια, η πατάτα έχει σημαντικές ανάγκες σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, ενώ, αντίθετα, η κατάχρηση λιπασμάτων προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας.

Την ίδια στιγμή, πρόκειται για μια καλλιέργεια με σχετικά υψηλές απαιτήσεις και σε υγρασία, με την ποσότητα άρδευσης να εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής και το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Τέλος, η πατάτα παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα ζιζάνια, τα οποία εκτός από τις άμεσες ζημιές, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την εμφάνιση και την ανάπτυξη παρασίτων και ιδιαίτερα περονόσπορου.

Επιχείρηση «καλύτερη πατάτα»

Με τόσο υψηλές απαιτήσεις, ο αγώνας του καλλιεργητή πατάτας για περισσότερο και πιο ποιοτικό προϊόν δεν τελειώνει ποτέ. Γι’ αυτό και η ευφυής γεωργία αποτελεί μονόδρομο στην καλύτερη και πιο αποδοτική διαχείριση της παραγωγής.

Η ελληνική εταιρεία NEUROPUBLIC, στηρίζει τον Έλληνα αγρότη με ολοκληρωμένες λύσεις ευφυούς γεωργίας, όπως το σύστημα gaiasense που έχει αναγνωριστεί ως καλή πρακτική σε επίπεδο ΕΕ και στοχεύει στο να τον βοηθήσει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να βγάλει καλύτερο, περισσότερο και οικονομικότερο γεωργικό προϊόν.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του gaiasense που έχουν αναπτυχθεί για την καλλιέργεια της πατάτας προσαρμόζονται στις συνθήκες του κάθε χωραφιού, του κάθε μικροκλίματος και εδάφους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επιτυχή αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών της πατάτας, όπως η αλτερναρίωση, ο δορυφόρος και η φθοριµαία, μέσα από την έγκαιρη παροχή προειδοποιήσεων στους παραγωγούς.

Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα της φυτοπροστασίας, αποφεύγονται οι άκαιρες και περιττές προληπτικές επεμβάσεις και μειώνεται το κόστος παραγωγής. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η υπηρεσία ευφυούς άρδευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή χρήση του πολύτιμου αυτού πόρου.

Σημαντική μείωση στις εισροές

Στην περίπτωση της παραγωγής πατάτας, τα νούμερα μίλησαν! Οι μετρήσεις στο χωράφι έδειξαν ότι το gaiasense βοηθά τον παραγωγό πατάτας να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απειλούν την καλλιέργειά του και να πετύχει πιο σωστή και ουσιαστική φυτοπροστασία σε ποσοστό 44%, ιδίως στον περονόσπορο που θεωρείται και η σοβαρότερη ασθένεια. Την ίδια στιγμή, βοηθά στη μείωση της χρήσης αρδευτικού νερού κατά 27%, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό στην περίοδο που διανύουμε, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη λίπανση κατά 19%.

Όλη η παραγωγική διαδικασία στο χέρι του αγρότη

Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα gaiasense app, το επόμενο βήμα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, είναι απλή στη χρήση και αξιόπιστη, ενώ μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ακόμη και ο αγρότης που δεν έχει καμία εξοικείωση με τις τελευταίες τεχνολογίες.

✱ Παρέχει ημερολόγιο καλλιεργητικών εργασιών που βοηθά τον παραγωγό να καταχωρεί αναλυτικά όλες τις δουλειές στο χωράφι, για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, μέσα από το κινητό. Έτσι, έχει στη διάθεσή του άμεσα, ανά πάσα στιγμή, συγκεντρωμένες όλες τις εργασίες και μπορεί να πάρει καλύτερες αποφάσεις για την παραγωγή του.

✱ Δίνει τριήμερη πρόγνωση καιρού συγκεκριμένα για την περιοχή που βρίσκεται το κάθε χωράφι και στέλνει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα 48 ώρες πριν εμφανιστούν.

✱ Παρέχει καθημερινές πληροφορίες για την ανάπτυξη της κάθε καλλιέργειας. Έτσι, δεν χρειάζεται ο παραγωγός να πηγαίνει συνεχώς στο χωράφι του και εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.

✱ Κάνει γρήγορο τσεκ απ στο χωράφι, από μακριά. Ως αποτέλεσμα, ο αγρότης βλέπει αν κάτι δεν πάει καλά και παρεμβαίνει ανάλογα.

✱ Δείχνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν οι ψεκασμοί και να ποτιστούν οι καλλιέργειες. Έτσι, αποφεύγεται η άσκοπη σπατάλη νερού και φυτοφαρμάκων.

✱ Δίνει αξιόπιστες, εξατομικευμένες και επίκαιρες συμβουλές για άρδευση και φυτοπροστασία, χάρη στα δεδομένα που συλλέγονται από τους σταθμούς, το ημερολόγιο και άλλες πηγές.