Η Ευρώπη ενισχύει τη γυναικεία τεχνολογική επιχειρηματικότητα

Χρηματοδότηση 75.000 ευρώ σε εταιρείες με γυναίκες επικεφαλής

Ως απάντηση στη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τη δεύτερη πρόσκληση «WomenTechEu» μέσω του οποίου μέχρι και 130 νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας με επικεφαλής γυναίκες θα χρηματοδοτηθούν με 10 εκατ. ευρώ.

Μετά την πολύ ενθαρρυντική ανταπόκριση στο πρώτο πιλοτικό του προγράμματος το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερδιπλασίασε τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel, «το πρόγραμμα αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να γεφυρωθεί το χάσμα της τεχνολογίας μεταξύ των φύλων και να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να εκπληρώσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Οι τεχνολογικές εταιρείες υπό την ηγεσία γυναικών θα πρέπει να συμβάλλουν στην οικοδόμηση του τομέα της καινοτομίας της ΕΕ και φέτος θα υποστηρίξουμε περισσότερες από αυτές τις εταιρείες για να το πετύχουμε».

Το Women TechEU παρέχει υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ηγούνται γυναίκες στο αρχικό, το πιο επικίνδυνο, δηλαδή, στάδιο της ανάπτυξης της εταιρείας τους. Εκτός από την επιχορήγηση των 75.000 ευρώ, οι φιναλίστ θα λάβουν καθοδήγηση και εκπαίδευση για τον τομέα της ηγεσίας και της διεθνοποίησης της εταιρείας, το επιχειρηματικό μοντέλο, τη στρατηγική υλοποίησής του, την εισόδο στην αγορά, τη συγκέντρωση κεφαλαίων, τις διαπραγματεύσεις με επενδυτές και πολλά άλλα, μέσω του Προγράμματος Women Leadership του EIC.

Το Women TechEU είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες της ΕΕ που στοχεύουν στην υποστήριξη και στην ενδυνάμωση των γυναικών στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας European Innovation Ecosystems του Horizon Europe, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC).

Οι αιτήσεις για το Women TechEU θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και οι αιτήσεις συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα eismea.ec.europa.eu.