Φέτα: Nα αλλάξει το πλαίσιο για να τιμωρούνται οι παραβάτες, ζητούν οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ

Με σημερινή του ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρεται σε πρόσφατη υπόθεση των ελέγχων στη φέτα ζητώντας να θωρακιστούν θεσμικά οι ελεγκτές του Οργανισμού για να τιμωρούνται και να μη βγαίνουν… λάδι όσοι παραβιάζουν το νόμο και νοθεύουν τυριά.

Ακολουθεί αναλυτικά ή ανακοίνωση:

“Η υπόθεση της τελεσίδικης δικαίωσης της γαλακτοβιομηχανίας LA FARM AE στη δικαστική διαμάχη της με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την ανάκληση πιστοποίησης που της επιβλήθηκε από τον Οργανισμό τον προηγούμενο χρόνο αναδεικνύει τις αβελτηρίες που εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι και ο Σύλλογος προσπαθούν να αναδείξουν μέσα στον Οργανισμό αλλά και στο εποπτεύον Υπουργείο, δυστυχώς όμως βρίσκονται διαχρονικά αντιμέτωποι με «ώτα μη ακουόντων».

Ο Σύλλογος επανειλημμένα, πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα που συντελούν στην δυσχέρανση του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού στη διασφάλιση της ποιότητας, τα οποία δεν σταματά ποτέ να αναδεικνύει – καταρχήν υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση –   έθετε και θέτει την ανάγκη εκ βάθρου αναθεώρησης του θεσμικού/νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματική αναχαίτιση της νοθείας που διαπιστωμένα εμφιλοχωρεί στην παραγωγή φέτας.

Ο Σύλλογος στηλιτεύει διαχρονικά τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι οποίες είναι οι μόνες πραγματικά υπεύθυνες για το γεγονός ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τον υγιή ανταγωνισμό στον οποίο κατά τ’ άλλα ορκίζονται.  Η μόνη πραγματικότητα είναι ότι η ασυδοσία για κέρδος και η συστηματική και εκτεταμένη εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού με ευκολία βρίσκουν τον τρόπο να επικρατούν στην αγορά και κανένας να μη μπορεί να τα κάνει στην άκρη. 

Η παρατεταμένη γενική οικονομική κρίση με τον αναπόφευκτο αντίκτυπό της στον τομέα της παραγωγής και μεταποίησης των γαλακτοκομικών προϊόντων, ήταν αδύνατον να μην επιβαρύνει το κλίμα ως προς τις πολιτικές ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα στον έλεγχο της αγοράς και στην επιτήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, στο νευραλγικό για την εθνική οικονομία προϊόν της φέτας.

Αντί να στρέψουν την προσοχή τους στην ουσιαστική θεσμική θωράκιση της πιστοποιημένης ποιότητας των αγροτικών προϊόντων από τους επίδοξους παραβάτες, τα επιτελικά στελέχη εντός και εκτός του Οργανισμού, έθεσαν σκοπό τους  να μην αποκαλυφθεί ότι για τη «γύμνια του βασιλιά» αιτία είναι η πολιτική ολιγωρία. Τα διαπιστωμένα και αναμφισβήτητα σκάνδαλα νοθευμένης φέτας δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στο εσωτερικό του Οργανισμού. 

Στα μαχαίρια ΕΛΓΟ – ΕΦΕΤ για τους ελέγχους στην φέτα

Η μετακύλιση ευθυνών προς τους  απλούς εργαζόμενους ξεκίνησε με τη βοήθεια του κατάπτυστου δημοσιεύματος της γνωστής ιστοσελίδας αγροτικής ειδησεογραφίας  (Agrenda, Ιούνιος 2021). Στη μία σελίδα απαξίωνε τους εργαζόμενους με υπαινιγμούς για τη χαλαρότητα των ελέγχων τους και στην άλλη σελίδα εξυμνούσε το Διευθύνοντα Σύμβουλο για τα … δήθεν επιτεύγματά του στην πάταξη της νοθείας της φέτας.

Η αποδόμηση των εργαζόμενων συνεχίστηκε με ανάλογο τρόπο και στο εσωτερικό του Οργανισμού, από τα εκτελεστικά μέλη της Διοίκησης και από ανώτατα στελέχη, με εμφανές κίνητρο απλώς να εντυπωσιάσουν και να δείξουν προς τα έξω ότι είναι αμείλικτοι  εναντίον των διάφορων παραβατικών.

Μόνο που όπως χρόνια τώρα καταγγέλλουμε, δεν υπάρχει το πλαίσιο για να αποτρέπεται η εσκεμμένη παραβατικότητα, το οποίο θα έπρεπε να είναι και το ζητούμενο, εάν η βούληση είναι να προστατευθεί η αυθεντικότητα του προϊόντος και ο καταναλωτής! 

Και αυτό δεν είναι ευθύνη των ελεγκτών και των απλών εργαζόμενων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ούτε στις πλάτες τους μπορούν να παίζονται πολιτικά παιχνίδια εντυπωσιασμού και εξαργύρωσης με καριέρες και οφίτσια. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, των Υπουργών της και των Διοικήσεων που διορίζουν στους δημόσιους οργανισμούς.

Οι βεβιασμένες επιλογές και αστοιχείωτοι χειρισμοί της Διοίκησης τόσο στο θέμα των ελέγχων, όσο και στη διαχείριση κρίσεων, όχι μόνο δεν μπορούν να φέρουν – όπως αποδεικνύεται – αποτελέσματα στον πόλεμο της νοθείας στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά έχουν επιπλέον οδηγήσει σε διάλυση της υπηρεσίας και πτώση του ηθικού των εργαζόμενων, οι οποίοι δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Για την αντιστροφή αυτού του κλίματος το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ακολουθήσουν οι πολιτικές ηγεσίες τις προτάσεις του Συλλόγου για την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομικού πλαισίου ώστε να είναι δυνατή η στοιχειοθέτηση υπαιτιότητας όπου υπάρχει και να μπορούν να επιβληθούν ανάλογες κυρώσεις, ώστε οι επίδοξοι παραβάτες να γνωρίζουν ότι παίρνουν μεγάλα ρίσκα επιχειρώντας να παρακάμψουν τις προδιαγραφές και δεν θα πέσουν στα μαλακά.

Καθίσταται απόλυτα επείγον συνεπώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να σπεύσει παίρνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάκτηση του γοήτρου του Οργανισμού, το οποίο έχει πληγεί σημαντικά, αλλά κυρίως και πριν απ’ όλα για την αποκατάσταση του ονόματος των εργαζόμενων και της εξομάλυνσης του εργασιακού κλίματος, θέτοντας τέρμα σε αυτή την οικτρή κατάσταση. Οι ενέργειες αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα πατάσσει χωρίς παραθυράκια τη νοθεία αλλά και την απαίτηση για παραίτηση της πλήρως απαξιωμένης στα μάτια των εργαζομένων Διοίκησης του Οργανισμού.

Το ΔΣ”