Το φημισμένο κρητικό ελαιόλαδο που εξάγεται παγκοσμίως έχει ως σύμμαχο την ευφυή γεωργία

Παραγωγή ελαιοκάρπου ανώτερης ποιότητας με μειωμένο κόστος

Οι άνθρωποι αποτελούν το πιο βασικό «συστατικό» σε μία επιτυχημένη πορεία. Εκείνοι που προσπαθούν, οραματίζονται και καινοτομούν. Τέτοιου είδους άνθρωποι βρίσκονται πίσω από ένα πολυβραβευμένο, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που ταξιδεύει σε περισσότερες από 43 χώρες στον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι μία παραδοσιακή καλλιέργεια μπορεί ταυτόχρονα να είναι σύγχρονη και βιώσιμη.

Ο λόγος για την Terra Creta και τα προϊόντα της, η οποία έχει καταφέρει, μέσω της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, να ελαχιστοποιήσει τη σπατάλη των εισροών, βελτιστοποιώντας την απόδοσή τους, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και την παραγωγή ελαιοκάρπου ανώτερης ποιότητας, με υψηλότερη θρεπτική αξία.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αντώνης Μαρακάκης, υπεύθυνος Ελαιοτριβείου & Συμβολαιακής Γεωργίας στην εταιρεία, «η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της Terra Creta. Από τις τεχνικές καλλιέργειας που προωθούμε στον αγρό, τις διαδικασίες και τον εξοπλισμό του υπερσύγχρονου ελαιοποιείου μας, μέχρι και την τελευταία ετικέτα που επικολλάται στο τελικό προϊόν, υπάρχει η δίψα μας και η θέληση για καινοτομία και συνεχή βελτίωση».

Η έμφαση στην ποιότητα, στην καινοτομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη από το χωράφι μέχρι και το ράφι χαρακτηρίζει την εταιρεία από την αρχή της ίδρυσής της. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «η Terra Creta ιδρύθηκε το 2001 και από τον Δεκέμβριο του 2021 αποτελεί μέλος του Ομίλου Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕΤ.

Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άλλα φυσικά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία παράγονται με βιώσιμες πρακτικές. Η συντριπτική πλειοψηφία του εξαιρετικού παρθένου ελαιoλάδου που παράγουμε και τυποποιούμε εξάγεται σε παραπάνω από 43 χώρες. Ορόσημο στην ιστορία μας αποτελεί η ίδρυση και η λειτουργία υπερσύγχρονων μονάδων ελαιοποίησης και τυποποίησης ελαιολάδου το 2010 στην περιοχή του Κολυμβαρίου Χανίων.

Από το 2014 συνεργαζόμαστε στενά με ελαιοπαραγωγούς, έχοντας ιδρύσει ομάδα παραγωγών, η οποία τον Φεβρουάριο του 2022 μετεξελίχθηκε σε Ακαδημία Ελιάς Terra Creta. Η στενή αυτή συνεργασία, αλλά και οι καινοτομίες που εφαρμόσαμε στην καλλιέργεια, στη μεταφορά και στην ελαιοποίηση είχαν ως επιστέγασμα την κατάκτηση του μεγαλύτερου βραβείου ποιότητας ελαιολάδου παγκοσμίως, το βραβείο Mario Solinas, το 2021».

Εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας

Θέλοντας να εξελίξει ακόμα περισσότερο και να εκσυγχρονίσει την καλλιέργεια της ελιάς, βάζοντας στο επίκεντρο τον παραγωγό, η εταιρεία αναζήτησε το εργαλείο εκείνο που θα έδινε μία ολοκληρωμένη λύση ευφυούς γεωργίας. «Στην εφαρμογή του συστήματος gaiasense μάς οδήγησε η αναζήτησή μας για εξέλιξη της καλλιέργειας της ελιάς. Βλέποντας ότι η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, δεν θέλαμε να μείνει ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας εκτός. Έπρεπε να πάμε ένα βήμα παρακάτω και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελαιοκαλλιέργειας είναι ένα πεδίο πολλά υποσχόμενο», σημειώνει ο κ. Μαρακάκης.

Ιδρύοντας την Ακαδημία Ελιάς Terra Creta, ως συνέχεια της Ομάδας Παραγωγών, και έχοντας καλύψει το εκπαιδευτικό σκέλος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, στην εταιρεία χρειάζονταν και ένα ψηφιακό εργαλείο υποστήριξης του παραγωγού, το οποίο θα έπρεπε να είναι προσαρμοσμένο στην ελιά. «Αυτό θα συνδυαζόταν με τις επιτόπιες παρατηρήσεις-συμβουλευτική, που κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στο χωράφι του παραγωγού μας.

Θέλαμε μια ολοκληρωμένη λύση, με καταγραφές στο πεδίο, είτε εδαφοκλιματικές είτε εντομοπαγίδων, και όχι μόνο αναλύσεις από δορυφορικά δεδομένα. Οδηγηθήκαμε, λοιπόν, στην επιλογή που προσέφερε η NEUROPUBLIC με την ομάδα υλοποίησης και υποστήριξης του gaiasense, λόγω του ολοκληρωμένου συστήματος που διαθέτει (αγρομετεωρολογικούς σταθμούς gaiatron, αισθητήρες εδάφους και φύλλων, αισθητήρες άρδευσης, δίκτυο παγίδων, ομάδα υποστήριξης κ.λπ.), αλλά και την εξειδίκευση που έχει στην ελιά», τονίζει ο κ. Μαρακάκης.

Συμβουλές άρδευσης, λίπανσης και ειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα

Με το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense να διανύει τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του στην Ακαδημία ελιάς Terra Creta, καλύπτοντας συνολική έκταση 1.366,6 στρεμμάτων, οι παραγωγοί ήταν σε θέση να λαμβάνουν συμβουλές άρδευσης, λίπανσης, καθώς και sms για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Πιο αναλυτικά, «κατά το πρώτο έτος εφαρμογής, οι συμβουλές που λάβαμε ήταν για την άρδευση (σ.σ. προτεινόμενη δόση νερού ανά στρέμμα) μέσω των αισθητήρων εδάφους-καταγραφών άρδευσης και για λίπανση (σ.σ. ετήσιες προτεινόμενες ποσότητες θρεπτικών ανά καλλιεργητικό στάδιο) που προέκυψε από δειγματοληψία εδάφους. Σημαντικό ήταν, επίσης, και το sms που λαμβάναμε κατά καιρούς για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (σ.σ. βροχόπτωση άνω των 10mm). Μοντέλο ειδοποίησης για εχθρούς και ασθένειες θα τρέξει από φέτος, διότι κατά το πρώτο έτος πραγματοποιήθηκε η παραμετροποίηση του μοντέλου στις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας», επισημαίνει ο ίδιος.

Έχουμε εγκαταστήσει πάνω από 60 παγίδες δάκου και πυρηνοτρήτη, βάσει ζωνοποίησης, σε όλη την έκταση των αγροτεμαχίων της Ακαδημίας Ελιάς. Από φέτος, θα αντικαταστήσουμε σχεδόν όλο το δίκτυο κοινών δακοπαγίδων καταμέτρησης πληθυσμού τύπου McPhail με ψηφιακές δακοπαγίδες gaiatrap. Επίσης, θα επεκτείνουμε το δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών gaiatron από εννέα σε δώδεκα σταθμούς. Όλες οι συμβουλές λίπανσης και άρδευσης ήρθαν σε κρίσιμα χρονικά σημεία της καλλιέργειας, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη εισροών και βελτιστοποιώντας την απόδοσή τους.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και την παραγωγή ελαιοκάρπου ανώτερης ποιότητας με υψηλότερη θρεπτική αξία», εξηγεί.

Αποδοχή της τεχνολογίας από τους παραγωγούς

Η αποδοχή και η υιοθέτηση τέτοιου είδους συστημάτων και τεχνολογιών από τους ίδιους τους αγρότες αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την αποτελεσματική και επιτυχημένη εφαρμογή της καινοτομίας στο χωράφι.

Όσον αφορά τα μέλη της Ακαδημίας της Terra Creta, εξηγεί ο κ. Μαρακάκης, «είναι δεκτικά σε αλλαγές και προσαρμόζονται πολύ γρήγορα σε ό,τι έχει να κάνει με τη βιωσιμότητά τους, την υψηλή ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Θεώρησαν την εφαρμογή συστήματος ευφυούς γεωργίας ως φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης της καλλιέργειας της ελιάς. Το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, πράγμα που καταδεικνύεται από το πλήθος και την αμεσότητα των καταγραφών στο ψηφιακό ημερολόγιο καλλιέργειας. Άλλωστε, εδώ και χρόνια, πραγματοποιούνται πιο καινοτόμες πρακτικές, καθώς εφαρμόζουμε καλλιέργεια εδάφους, θρυμματισμό υπολειμμάτων καλλιέργειας και αποκλειστικά μηχανική ζιζανιοκτονία από το 2016, όταν παγιωμένη τακτική όλων των ελαιοπαραγωγών ήταν η χρήση φρέζας, η καύση των υπολειμμάτων και η χημική ζιζανιοκτονία».

Αποτύπωση αγρο-μετεωρολογικών σταθμών της περιοχής στις αντίστοιχες μικροκλιματικές ζώνες.

Προώθηση ελαιολάδου στην αγορά

Έχοντας αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο, που ξεπερνά τα ελληνικά δεδομένα, οι άνθρωποι της Terra Creta γνωρίζουν καλά ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της ελαιοκαλλιέργειας όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην προώθηση των προϊόντων.

Ο κ. Μαρακάκης επισημαίνει ότι «η εφαρμογή της τεχνολογίας, όσον αφορά την προώθηση του ελαιολάδου στην αγορά, είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα για το μάρκετινγκ. Αποδεικνύει ότι η ελληνική παραδοσιακή καλλιέργεια ελιάς εκσυγχρονίζεται, αλλά όχι στα ισπανικά εντατικά πρότυπα. Αποτελεί, επίσης, εργαλείο επιβεβαίωσης των πρακτικών που ακολουθούνται στο χωράφι, μια βάση δεδομένων στην οποία μπορείς ανά πάσα στιγμή να ανατρέξεις και να εντοπίσεις σημεία που διαφοροποιείσαι σημαντικά από τον ανταγωνισμό».

Και καταλήγει: «Η πλούσια παρακαταθήκη που η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια “κουβαλάει στην πλάτη της” από τα βάθη της ιστορίας, ο συνδυασμός της με σύγχρονους καλλιεργητές που έχουν πυξίδα τους τη βιωσιμότητα και παρέχοντάς τους εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως η ευφυής γεωργία, μπορούν να πάνε την ελαιοκαλλιέργεια στο μέλλον, παράγοντας βιώσιμο, ασφαλές και εξαιρετικά ποιοτικό ελαιόλαδο.

Η ευφυής γεωργία έχει να δώσει πολλά ακόμα στην ελαιοκαλλιέργεια και, με την κλιματική κρίση να είναι εδώ, γίνεται επιτακτική η εξεύρεση λύσεων για να μπορεί η ελαιοκαλλιέργεια να είναι και μελλοντικά βιώσιμη».