Φόβοι για υποβάθμιση του υδάτινου συστήματος

Εντονη ανησυχία επικρατεί σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, εξαιτίας της υπολειτουργίας των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που προκαλεί την περιβαλλοντική υποβάθμιση του υδάτινου συστήματος των εν λόγω περιοχών. Κάτοικοι και σωματεία ζητούν τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να προστατευτούν ο Αχελώος και ο Πατραϊκός Κόλπος από την εκροή λυμάτων. Σύμφωνα με το Σωματείο «Acheloos Grow Up», η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στις Οινιάδες βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και δεν λειτουργεί βάσει των κοινοτικών οδηγιών, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα για τις Οινιάδες.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από μαρτυρίες κατοίκων, τα λύματα εκρέουν ανεπεξέργαστα, νεκρώνοντας τη ζωή μέσα στον ποταμό (ψάρια, φυτά) λόγω έλλειψης οξυγόνου και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων λόγω των πολλών εντόμων και της δυσωδίας στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος» έχει αποστείλει επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε άμεσα κλιμάκιο να κάνει έλεγχο, αλλά και τις απαραίτητες μετρήσεις.

Όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να ληφθούν δείγματα από δεξαμενές αερισμού, καθώς και από το φρεάτιο που βρίσκεται στον Κάτω Αλισσό και τα αποτελέσματα να κοινοποιηθούν για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο βιολογικός. Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος καταγγέλλει, επίσης, την απόρριψη φυτοφαρμάκων στον ποταμό Πείρο.