Φυσικά πρόσθετα και χρωστικές για τη βελτίωση αισθητηριακής εμπειρίας και θρεπτικότητας στα βιολογικά τρόφιμα

Πειραματισμοί που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του έργου SusOrgPlus ανέδειξαν ότι νέα προϊόντα και συνθέσεις μπορούν να συμβάλουν στο άνοιγμα νέων αγορών για τους ενδιαφερόμενους στον τομέα των βιολογικών. Μεγαλύτερες δυνατότητες αύξησης της προστιθέμενης αξίας για πρώτες ύλες προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά και αύξησης του εισοδήματος παραγωγών και μεταποιητών, εντοπίζουν οι ερευνητές μέσω της ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων με φυσικά πρόσθετα και χρωστικές που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αισθητηριακής εμπειρίας και της θρεπτικότητας των βιολογικών τροφίμων.

Στο πλαίσιο του έργου, συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο Αγρονομικών Επιστημών και Κτηνιατρικής Βουκουρεστίου (UASVM, Ρουμανία) και τα πανεπιστήμια των Tuscia (UNITUS, Ιταλία) και Teramo (UNITE, Ιταλία) για την ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων συνθέσεων βιολογικών προϊόντων εμπλουτισμένων με φυσικά πρόσθετα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντίληψη των καταναλωτών για τα βιολογικά προϊόντα σχετίζεται με τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις αισθητηριακές τους ιδιότητες (χρώμα, γεύση, υφή κι εμφάνιση), το έργο επιχείρησε να αξιολογήσει αυτές τις παραμέτρους σε επεξεργασμένα βιολογικά προϊόντα που βασίζονται στη χρήση φυσικών πρόσθετων και χρωστικών από βιολογικά αποξηραμένα λαχανικά, φρούτα και βότανα. Η ικανοποίηση των καταναλωτών παραμένει καθοριστική για τη βιολογική παραγωγή τροφίμων, άρα και η αξιολόγηση τέτοιων παραμέτρων βοηθά στην κατανόηση των προσδοκιών τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του έργου.

Βιολογική καινοτομία

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανέπτυξαν και αξιολόγησαν καινοτόμους σχηματισμούς βιολογικών προϊόντων εμπλουτισμένων από φυσικά πρόσθετα αυξημένης θρεπτικής αξίας, όπως αποξηραμένη τσουκνίδα, άνηθο, ντομάτα, σμέουρα και μήλα σε μορφή σκόνης.

Τα προϊόντα που προέκυψαν ήταν κράκερ τσουκνίδας, κριτσίνια άνηθου, ζυμαρικά ντομάτας, γιαούρτι με σμέουρα και μπισκότα μήλου, προϊόντα που εξετάστηκαν και αναλύθηκαν από εκπαιδευμένους αξιολογητές ως προς τις παραπάνω παραμέτρους.

Στα νέα προϊόντα εντοπίστηκε έντονη αντίληψη για κάθε χαρακτηριστικό που θεωρείται σχετικό με αισθητηριακές παραμέτρους, με τις δοκιμές αισθητηριακής ανάλυσης να δείχνουν αισθητή επίδραση των φυσικών πρόσθετων, ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους. Ιδιαίτερα, τα κράκερ τσουκνίδας εκτιμήθηκαν περισσότερο για την τραγανή και ευχάριστη γεύση τους με ελαφρύ άρωμα βοτάνων, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί για τη βελτίωση αισθητηριακών παραμέτρων όπως η εμφάνιση, η γεύση και η υφή.