Γ. Πάζιος υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της ΚΑΠ με τρόπο που θα απεγκλωβίσει τους αγρότες μας»

Η δική μας αλλαγή δεν αποτελεί ευκαιριακή σημαία, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο
18/05/2024
7' διάβασμα
g-pazios-ypopsifios-evrovouleftis-pasok-kinal-na-axiopoiisoume-ta-ergaleia-tis-kap-me-tropo-pou-tha-apegklovisei-tous-agrotes-mas-321264

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ζητώντας τους να τοποθετηθούν σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος της υπαίθρου από τις παρατάξεις τους ενόψει ευρωεκλογών. Η συνέχεια αυτή την εβδομάδα γίνεται με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

του Γιάννη Πάζιου, υποψήφιου ευρωβουλευτή, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής & μέλους Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές και κρίσεις που αλλάζουν τις ζωές όλων μας. Συχνές και έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις οδηγούν σε κρίσεις που επεκτείνονται πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και μας επηρεάζουν καθοριστικά.

Οι νέοι αυτοί παγκόσμιοι συσχετισμοί έχουν εμφανείς επιπτώσεις σε μια σειρά ζητημάτων συνοχής, ασφάλειας, ανθεκτικότητας, αυτονομίας, αυτάρκειας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδεικνύουν περίτρανα πως χώρες που δεν προάγουν εφαρμοσμένες επιστήμες και δεν αναδεικνύουν νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες που οδηγούν σε βιομηχανική ανάπτυξη, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους παγκόσμιους οικονομικούς και κοινωνικούς κραδασμούς. Εάν, δε, οι χώρες αυτές δεν εκμεταλλεύονται βασικούς φυσικούς πόρους, δεν παράγουν και εντέλει εξαρτώνται από εισαγωγές, τότε οι συνέπειες επιδεινώνονται σημαντικά.

Στο περιβάλλον αυτό, η διατροφική επάρκεια και η επισιτιστική ασφάλεια, που διασφαλίζεται μόνο με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.

Την ώρα που η ΕΕ ευνοεί σκανδαλωδώς εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες, οι ευρωπαϊκές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την ασφάλεια και την ποιότητα του τεράστιου κύματος εισαγωγών, γεγονός που αδικεί τους αγρότες μας, που καλούνται να παράγουν σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών και αυξημένου κόστους εισροών

Χώρες «πολλαπλών ταχυτήτων»

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, που ενσωματώθηκαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όλων των χωρών της ΕΕ, δημιουργεί μια εικόνα χωρών πολλαπλών ταχυτήτων. Την ώρα που η ΕΕ ευνοεί σκανδαλωδώς εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες, οι ευρωπαϊκές αρχές αδυνατούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την ασφάλεια και την ποιότητα του τεράστιου κύματος εισαγωγών, γεγονός που αδικεί τους αγρότες μας, οι οποίοι καλούνται να παράγουν σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών και αυξημένου κόστους εισροών.

Μάλιστα, όλα αυτά συντελούνται σε μια πρωτόγνωρη περίοδο κλιματικής κατάρρευσης, ενεργειακής κρίσης και πολέμων, που επιδεινώνει τις επιπτώσεις του προβλήματος.

Πρωταρχικό μέλημα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αποτελούν η αλληλεγγύη και η συνοχή, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την εμβάθυνση της ενοποίησης και όχι μέσα από τις κραυγές των άκρων, που τάζουν λύσεις εθνοκεντρικές, απερίσκεπτες και επικίνδυνες, παραβλέποντας πως η ισχύς προκύπτει εν τη ενώσει και με αρωγό τη γνώση, την επιστήμη και τον σεβασμό στη νομιμότητα.

Κυρίαρχα προβλήματα

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και αποκαλυπτικά για ολόκληρη την ΕΕ, με κυρίαρχα τη δημογραφική γήρανση, καθώς και την εγκατάλειψη και την απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση ολιστικού σχεδίου στήριξης της υπαίθρου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολη, μια και το μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα είναι εντελώς παρωχημένο, εθνική αγροτική πολιτική δεν έχει καταρτιστεί και εμβρόντητοι ενημερωνόμαστε πως ο μεγαλύτερος οργανισμός πληρωμών της χώρας, που διαχειρίζεται άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως, τίθεται σε επιτήρηση, δηλαδή σε επιτροπεία, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς· κοινώς, σε ένα νέο μνημόνιο, με πλήρη υπαιτιότητα της παρούσας κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στην ΚΑΠ, με τεράστιες επιπτώσεις και στη χώρα μας. Η εμπειρία, δε, από την εφαρμογή της τρέχουσας ΚΑΠ, που για πρώτη φορά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις προτάσεις κάθε κράτους-μέλους για ανάπτυξη της αγροτικής του οικονομίας, ανέδειξε πως χώρες όπως η Ελλάδα ήταν ανέτοιμες να την εφαρμόσουν αποδοτικά και κατασπατάλησαν τεράστια κονδύλια, με ελάχιστο όφελος για τους Έλληνες αγρότες, το οποίο πολλές φορές εξανεμίστηκε άμεσα, μέσω του αυξημένου κόστους της ενέργειας, των καυσίμων και των εισροών γενικότερα.

Νέα ΚΑΠ

Το πρώτο εξάμηνο του 2025, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη νέα ΚΑΠ, που θα τρέξει από το 2027 και μετά. Άρα, είναι κομβικό, όσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση, το ποιοι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, σε ποια πολιτική οικογένεια εντάσσονται, μια και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο υπάγεται η Νέα Δημοκρατία απέδειξε εν τοις πράγμασι την αδυναμία και την ανικανότητά του, σε συνδυασμό με την αδιαφορία του για ουσιαστικές πολιτικές στήριξης της υπαίθρου, του αγρότη και του συνεργατισμού, προς όφελος των λίγων και μεγάλων ομίλων, ενώ το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που εντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μεγάλος απών, αφήνοντας έκθετους εκατομμύρια αγρότες.

Για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η αλλαγή δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που καλούμε τους Έλληνες πολίτες να το ΣΥΝ-διαμορφώσουμε, να το ΣΥΝ-υπογράψουμε και να το υλοποιήσουμε μαζί. Με κεντρικό σημείο την αξιοποίηση των εργαλείων της ΚΑΠ, για δίκτυα, υποδομές, ψηφιακές δεξιότητες, συμβουλευτική, διαφάνεια, λογοδοσία, ασφάλεια, ποιότητα, στήριξη των παραδοσιακών προϊόντων και ιδιαίτερα αυτών με Γεωγραφική Ένδειξη, ώστε να αντιμετωπίσουμε όσους και όσα κρατούν τους αγρότες μας εγκλωβισμένους, την ύπαιθρο απαξιωμένη και την υγιή επιχειρηματικότητα στάσιμη.

Η ώρα της κάλπης

Ας αγωνιστούμε, στις 9 Ιουνίου, για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, προς μια προοδευτική κατεύθυνση που θα προσδώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική και ας ανοίξουμε τον δρόμο στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ισχυρή πίεση και έλεγχος στην κυβέρνηση, δρομολογώντας παράλληλα τη συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να αποτελέσουν τον πρωταγωνιστή που θα οδηγήσει τη χώρα στην απαρχή της αναγεννησιακής πορείας της στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μαζί, ενωμένοι, για μια δυνατή Ελλάδα, σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη.

Χώρες όπως η Ελλάδα ήταν ανέτοιμες να εφαρμόσουν αποδοτικά την ΚΑΠ και κατασπατάλησαν τεράστια κονδύλια, με ελάχιστο όφελος για τους Έλληνες αγρότες

ΓΡΑΦΕΙ: