Γαλλία: Εκτεταμένες καταστροφές και χαμηλό 15ετίας στις τιμές των βιολογικών ροδάκινων

Η Agrobiodrom, μια ένωση παραγωγών βιολογικών φρούτων και λαχανικών, που εδρεύει στο Ρον-Αλπ της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, ξεκίνησε τις συγκομιδές ροδάκινων στις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με άρθρο στο Fresh Plaza, η φετινή εκστρατεία σημαδεύτηκε από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ το τελειωτικό χτύπημα για ορισμένους καλλιεργητές ήταν οι χαλαζοπτώσεις της 13ης Ιουλίου.

«Μέχρι τώρα, η συγκομιδή ροδάκινων επηρεαζόταν κυρίως από τις κατώτερες του μέσου όρου εποχικές θερμοκρασίες, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν αισθητά χαμηλές, παραπέμποντας περισσότερο στον Μάρτιο παρά στον Μάιο.

Στη συνέχεια, κατέφθασε ο νότιος άνεμος, αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα ωρίμανσης των καρπών. Είχαμε, επίσης, έντονες βροχοπτώσεις, γύρω στα 30 με 40 χιλιοστά, οι οποίες έπεσαν ταυτόχρονα σε δύο ή τρεις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, επηρεάζοντας και πάλι την ποιότητα των καρπών.

Χρειάστηκε, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη επιχείρηση διαλογής για να διατηρήσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Μερικοί καλλιεργητές επλήγησαν σκληρά από τη χαλαζόπτωση την εβδομάδα της 14ης Ιουλίου, χάνοντας ολόκληρη τη σοδειά τους», εξηγεί ο Eric Kabouny, πρόεδρος της Agrobiodrom.

«Για τους παραγωγούς που δεν είναι ασφαλισμένοι, αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, ειδικά από τη στιγμή που η χαλαζόπτωση έπεσε όταν το 80% της σοδειάς βρισκόταν ακόμη στα δέντρα».

Αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα για την Agrobiodrom, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει την παραγωγή πυρηνόκαρπων στην περιοχή. «Τα πυρηνόκαρπα παράγονται πλέον περισσότερο στη Νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά ιστορικά, η κοιλάδα του Ροδανού ήταν μία από τις κύριες περιοχές παραγωγής», σημειώνει ο Kabouny.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν παραγωγοί ροδάκινου και νεκταρινιού στην περιοχή μας, ενθαρρύνοντας τους νέους καλλιεργητές να αναλάβουν τους οπωρώνες, όμως δεν είναι εύκολο».

Τιμές παραγωγού από 0,80 έως 1 ευρώ χαμηλότερες από πέρυσι

Όσον αφορά την κατανάλωση, η αγορά δυστυχώς δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ζωντάνια. «Παρακολουθώ την αγορά των βιολογικών ροδάκινων και νεκταρινιών για πάνω από 30 χρόνια και δεν έχω δει τόσο χαμηλές τιμές εδώ και μια 15ετία. Πουλάμε σε τιμές που είναι από 0,80 έως 1 ευρώ χαμηλότερες από πέρυσι», επισημαίνει ο πρόεδρος της Agrobiodrom.

«Αυτό οφείλεται σίγουρα στην κακοκαιρία που δεν ενθαρρύνει την κατανάλωση αυτού του θερινού φρούτου, αλλά και στην κρίση που πλήττει τον βιολογικό κλάδο. Σε γενικές γραμμές, οι βιολογικές μας τιμές για τα περισσότερα προϊόντα είναι ιδιαίτερα χαμηλές».

Η Agrobiodrom παράγει βιολογικά ροδάκινα από περίπου 2.000 στρέμματα οπωρώνων. Η εταιρεία προσφέρει, επίσης, μια πολύ μεγάλη γκάμα από 100% βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα παραγωγών από τη Νοτιοανατολική Γαλλία διαθέτει βερίκοκα, κεράσια, μούρα, μαρούλια, λαχανικά ρατατούιγ και σύκα ήδη από το 1990.

Με την παρέλευση των ετών, το εύρος των προϊόντων της έχει επεκταθεί, περιλαμβάνοντας εξωτικά φρούτα, τα οποία η εταιρεία ωριμάζει μόνη της.