Γαλλία: Στις επάλξεις νέο συλλογικό κίνημα για τη βιολογική γεωργία

Αίτημα των συνασπισθέντων επαγγελματιών και καταναλωτών είναι να σταματήσει να περιφρονείται ο τομέας από την κυβέρνηση

Οι Γάλλοι επαγγελματίες του βιολογικού κλάδου αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Μαζί με τους καταναλωτές, δημιούργησαν μια συλλογικότητα για την υπεράσπιση του βιολογικού τομέα, ανάβοντας τη σπίθα για ένα νέο κίνημα υπό το σύνθημα «Stop mepris bio» («Σταματήστε την περιφρόνηση των βιολογικών»).

«Είναι μια πολύ αυθόρμητη δράση», εξηγεί ο Simon Le Fur, ιδρυτής της εταιρείας χονδρικής πώλησης βιολογικών Aventure Bio. «Μια άτυπη συλλογικότητα που είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική της κοινωνίας μας, καθώς συγκεντρώνει εμπόρους, λιανοπωλητές, χονδρεμπόρους και καταναλωτές. Απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου σε όλη τη Γαλλία να ενωθούν για να λάβουν επείγουσα υποστήριξη από την κυβέρνηση».

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου, ως απάντηση στη σιωπή της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης του Παρισιού. «Γνωρίζουμε ότι τα σωματεία μας και οι εκπρόσωποί μας, όπως η Synabio και η Fnab, προσπάθησαν να θέσουν ερωτήματα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης, ωστόσο δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Νιώθουμε περιφρονημένοι και εγκαταλειμμένοι, ενώ χρειάζεται, ειδικά σήμερα, να θεωρούμαστε ως ένας αυτοτελής τομέας Για αυτό αποφασίσαμε να λάβουμε επείγουσα δράση», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Η συλλογικότητα προειδοποιεί ότι η τρέχουσα στήριξη είναι ανεπαρκής και ο κλάδος κινδυνεύει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, 2 δισ. ευρώ δίνονται ως ενίσχυση για τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις έναντι 10 εκατ. ευρώ για τη βιολογική γεωργία, κάτι που συνεπάγεται 4.000 ευρώ για μια συμβατική εκμετάλλευση έναντι 167 ευρώ για μια βιολογική.

Κεντρικό αίτημα των συνασπισθέντων είναι η παροχή μιας δίκαιης στήριξης για την αναζωογόνηση του κλάδου. «Η βιολογική γεωργία πρέπει να σταματήσει να περιφρονείται. Να θεωρηθεί ως ένας πολλά υποσχόμενος γεωργικός τομέας σε συνάρτηση με τα κλιματικά ζητήματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεσμεύσει έναν προϋπολογισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με τη στήριξή της στον τομέα της συμβατικής γεωργίας. Πρέπει, επίσης, να εφαρμοστεί ο νόμος Egalim (20% βιολογικά τρόφιμα σε χώρους ομαδικής εστίασης όπως σχολεία)» επισημαίνουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το κίνημα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ημέρα με την ημέρα. Οι διεργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία ιστότοπου, συγκέντρωση υπογραφών και δράσεις σε καταστήματα, με στόχο τη δημιουργία ενός «εθνικού δικτύου» που θα μεταδίδει όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία.

Πλέον, το αίτημα του κινήματος έχει ξεπεράσει τις 55.000 υπογραφές και συνεχίζει. «Προσπαθούμε να ξεκινήσουμε μια εφοδιαστική αλυσίδα. Περίπου 30 καταστήματα βιολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Biocoop και Panier Bio, έχουν ήδη αρχίσει να φιλοξενούν αφίσες μας, ενώ τα φυλλάδιά μας μοιράζονται παντού», επισημαίνει ο Le Fur. «Στόχος είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, ιδιαίτερα των καταναλωτών, για τους οποίους η βιολογική γεωργία σημαίνει κάτι».