Γαλλία: Τα πέντε αιτήματα των βιοκαλλιεργητών προς τον Μακρόν για να σταματήσει η κάθετη πτώση του κλάδου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο βιολογικός τομέας στη Nοτιοανατολική Γαλλία, σύμφωνα με πρόσφατη ανοιχτή επιστολή της Corinne Ayme, προέδρου της ομάδας παραγωγών βιολογικών φρούτων και λαχανικών της Προβηγκίας MediTerraBio, με αποδέκτη τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι o κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μείωση των υδάτινων πόρων και τους κλιματικούς κινδύνους, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου κόστους και μια συρρίκνωση της αγοράς που δεν επαρκεί πλέον για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της απώλειας της διατροφικής μας ανεξαρτησίας», εξηγεί η Corinne. «Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας, να μοιραστούμε μαζί σας τις ανησυχίες μας και την ανάγκη μας για υποστήριξη».

Η πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας να εκπονήσει ένα σχέδιο κυριαρχίας για τον τομέα των οπωροκηπευτικών χαιρετίζεται από την οργάνωση, ωστόσο η τελευταία τονίζει ότι αυτό «δεν αρκεί» για να μπορέσουν οι παραγωγοί βιολογικών να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, η οποία «αυτήν τη στιγμή απειλείται σοβαρά (πτώση αγοραστικής δύναμης, αύξηση των τιμών των εισροών, έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης, σύγχυση των καταναλωτών που συνδέεται με την ανάδυση νέων ετικετών, ανταγωνισμός από θερμαινόμενα θερμοκήπια, απαξίωση των βιολογικών σε σύγκριση με τα τοπικά προϊόντα)».

Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη για ορισμένους Γάλλους καλλιεργητές. «Αν δεν μπορώ να βγάλω ελαφρώς καλύτερο κέρδος από την παραγωγή μου από ό,τι με τις συμβατικές μεθόδους, θα πρέπει να τερματίσω τις δραστηριότητές μου. Λόγω του αυξανόμενου κόστους και των στάσιμων ή και πτωτικών τιμών, έχω αναγκαστεί να μειώσω την έκτασή μου. Θα ήθελα να μπορέσω να συνεχίσω να πληρώνω τους εργαζομένους μου, όπως και να ζω από τη δουλειά μου, με την οποία είμαι παθιασμένος», εξηγεί στο Fresh Plaza ο Stephane, παραγωγός με έδρα τη Ραφέλ-λε-Αρλ.

Τα αιτήματα

Λαμβάνοντας υπόψη τις αντίξοες ανωτέρω συνθήκες, η MediTerraBio προτρέπει την κυβέρνηση Μακρόν:

✱ Nα επαναφέρει την ενίσχυση για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας και να αυξήσει την ανά εκτάριο χρηματοδότηση για τα οπωροκηπευτικά.

✱ Nα εισαγάγει οικονομικά κίνητρα για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης βιολογικών.

✱ Nα αναπτύξει μια φιλόδοξη διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

✱ Να υποχρεώσει τις τοπικές αρχές, βάσει του νόμου Egalim (σ.σ. προσβλέπει στην εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων στον γεωργικό τομέα και μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή), να αγοράζουν βιολογικά και γαλλικά προϊόντα.

✱ Να αυξήσει τις φοροελαφρύνσεις και την επενδυτική ενίσχυση για ανεξάρτητες βιολογικές εκμεταλλεύσεις.

«Με τον νόμο Egalim, η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους Γάλλους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, ωστόσο χρειάζεται πιο συγκεκριμένη δράση», επισημαίνει η Corinne Ayme. Προς το παρόν, όμως, κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακρόν δεν έχει ανταποκριθεί στο περιεχόμενο της επιστολής.