Γαλλία: Το υπουργείο Γεωργίας ξεγυμνώνει τη βιολογική γεωργία και βγάζει τους βιοκαλλιεργητές από τα ρούχα τους

Μείωση κατά 66% ή αύξηση κατά 30% αναμένεται να φέρει η νέα ΚΑΠ στους Γάλλους βιοκαλλιεργητές, και αυτή η χαοτική διακύμανση απασχολεί τη χώρα και προκαλεί διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας. Περίπου 300 παραγωγοί διαδήλωσαν την περασμένη Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Ομοσπονδίας Βιολογικής Γεωργίας (FNAB).

Η FNAB εδώ και αρκετές εβδομάδες ασκεί κριτική στην κυβερνητική προσέγγιση στα στρατηγικά σχέδιά της για τη νέα ΚΑΠ (2023-2027). Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι οι Γάλλοι βιοκαλλιεργητές θα χάσουν μεσοσταθμικά ένα 66% της στήριξής τους από αυτήν, αφού το υπουργείο «απογυμνώνει τη βιολογική γεωργία» αρνούμενο να πληρώσει τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της. Αντίθετα, ο υπουργός Julien Denormandie, χαρακτήρισε προκατειλημμένους τους υπολογισμούς της FNAB και υπογράμμισε ότι η στήριξη θα αυξηθεί κατά 30%, από τα 250 στα 340 εκατ. ευρώ ετησίως στη νέα περίοδο.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο πλευρές μιλούν για διαφορετικές μορφές βοήθειας» σχολιάζει η Euractiv, τοποθετώντας την αλήθεια κάπου στη μέση, καθώς οι παραγωγοί επικρίνουν τις μειώσεις σε ό,τι αφορά τη διατήρηση, ενώ το υπουργείο υπόσχεται αύξηση των χρημάτων για μετατροπή, μία διαδικασία που θα διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου του για βιολογικά στο 18% των εκτάσεων μέχρι το 2027.

Για το γαλλικό υπουργείο, αυτός ο περιορισμός αμοιβών από την ΚΑΠ θα επιδοτηθεί από την premium τιμή που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, με την αγροτική ένωση Coordination Rurale να δέχεται το επιχείρημα ως ευκαιρία ανάπτυξης της αγοράς βιολογικών, καθώς δεν είναι σύμφωνη με την τακτική της συνεχούς παροχής βοήθειας. Από την άλλη, η FNAB επιμένει επικριτικά, αφού κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει ποιοτική τροφή για τα επισφαλή νοικοκυριά». Οι διαμαρτυρίες των Γάλλων βιοκαλλιεργητών για τις προβλεπόμενες περικοπές των ενισχύσεων περιελάμβαναν και την ανάρτηση φωτογραφιών γυμνών παραγωγών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νέο σύστημα HVE (Υψηλής Περιβαλλοντικής Αξίας) που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ConnexionFrance, δέχεται κριτικές ως περισσότερο βιολογικό κατ’ επίφαση, καθώς τα πρότυπά του απέχουν πολύ από εκείνα των πιστοποιημένων βιολογικών εκμεταλλεύσεων.

«Είναι πισώπλατη μαχαιριά για τους βιοκαλλιεργητές και τους καταναλωτές» τονίζει ο Mathieu Rullier, πρόεδρος της Vienne Agrobio, σύμφωνα με τον οποίο η στήριξη που θα λαμβάνει ο μέσος παραγωγός θα είναι λιγότερη από τη μισή που λάμβανε έως τώρα.