Η γαλλική μπαγκέτα υποψήφια για τη λίστα πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO

Η μπαγκέτα, το διάσημο ψωμί της Γαλλίας, που φτιάχνεται από αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, αλάτι και μία πρέζα savoir faire αποτελεί σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας ισάξιο με τον Πύργο του Άιφελ, ενδέχεται σύντομα να ενταχθεί στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.



Η μπαγκέτα έχει δύο ανταγωνιστές, γαλλικής και πάλι προέλευσης: τις στέγες από γκρίζο ψευδάργυρο του Παρισιού και το φεστιβάλ Οίνου Biou d’Arbois στη Ζιρά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο τον Μάρτιο.

Ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που περιλαμβάνει έθιμα, προφορικές παραδόσεις, τελετουργίες και παραδοσιακές κοινωνικές πρακτικές – έχει εντάξει και τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν.
Η τέχνη πίσω από τις 1.500 και πλέον μπίρες που φτιάχνονται στο Βέλγιο έχει επίσης αναγνωριστεί, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας στην Ιταλία.

Τα αρτοποιεία της Γαλλίας έχουν πληγεί σκληρά από τους περιορισμούς Covid-19 κατά το παρελθόν έτος. «Αυτός ο τίτλος θα παρηγορούσε τους αρτοποιούς και θα ενθάρρυνε την επόμενη γενιά», λέει Ρεϊντελέτ.

«Το πρώτο θέλημα που ζητάμε από ένα παιδί είναι να πάει να αγοράσει μία μπαγκέτα από τον φούρνο», εξηγεί ο Ανράκτ.
«Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε αυτές τις συνήθειες».
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες Reuters