Γαστούνη: Την άνοιξη ολοκληρώνεται η ανάπλαση των αποθηκών του Aυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού

Παράταση έως τις 14 Μαΐου του 2024 πήρε η ολοκλήρωση της αξιοποίησης και της διαμόρφωσης των αποθηκών του Aυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) στη Γαστούνη σε σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο ελληνικών αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αγροτικής παραγωγής.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Αλέξης Καστρινός, θέτοντας υπόψη του συμβουλίου το σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του δήμου, η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου κρίνεται αναγκαία, διότι αφενός η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εγκρίνει μειωμένο κατά 135 ημέρες χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης και αφετέρου έχουν διαπιστωθεί συνεχόμενες καθυστερήσεις στη χρηματορροή και στην εξόφληση των λογαριασμών του συγκεκριμένου έργου. Τη σύμφωνη γνώμη του για την παράταση προθεσμίας του έργου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαστούνης, Ιωάννης Καράμπελας.

Στόχος η δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου

Η ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ στη Γαστούνη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθούν στην Ηλεία, καθώς στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου βασισμένου σε σύγχρονες προδιαγραφές, που θα εξυπηρετήσει την πολιτιστική και αγροτική δραστηριότητα του ηλειακού κάμπου.

Οι εργασίες διαμόρφωσης στις αποθήκες και στον αύλειο χώρο έχουν ως στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή τους, καθώς και την ανανεωμένη πολυχρηστικότητα των χώρων. Θα αξιοποιηθούν τόσο το κτήριο των έξι πρώην αποθηκών ΑΣΟ όσο και το διώροφο κτήριο και ο αύλειος χώρος.

Βασική παράμετρος του έργου είναι η διασφάλιση της ανεμπόδιστης, αυτόνομης και ασφαλούς διακίνησης των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο ή εμποδιζόμενων ατόμων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η παρέμβαση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας περιοχής ενδιαφέροντος, ώστε να μετατραπεί σε τοπικό τουριστικό πόλο έλξης με ιδιαίτερη αστική πολυλειτουργικότητα, μέσω της διατήρησης του χαρακτήρα των κτηρίων και της δυνατότητας αξιοποίησης των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για τη διενέργεια πάσης φύσεως εκδηλώσεων.