Η γαστρονομία και ο πολιτισμός σε πρώτο πλάνο αυτό το καλοκαίρι στην Φολέγανδρο

Η γαστρονομία και ο πολιτισμός σε πρώτο πλάνο αυτό το καλοκαίρι στην Φολέγανδρο

Πόσοι από εσάς έχετε ταξιδέψει στη Φολέγανδρο και έχετε γευτεί την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα της; Για όποιον πάει έστω και μία φορά στο όμορφο κυκλαδονήσι είναι αδιανόητο να μην δοκιμάσει κάποια από τις περίφημες πίτες του, τα διάσημα ματσάτα ή έστω ένα από τα τυριά του. Και ίσως να μην έχει γευτεί τη χορτένια, επειδή είναι μια κατεξοχήν ανοιξιάτικη πίτα, αφού τότε υπάρχουν τα άγρια χόρτα του βουνού, αλλά την ανοιχτή, στρογγυλή τυρόπιτα σε ατομικό μέγεθος ή την καρπουζένια αποκλείεται να μην την έχει δοκιμάσει. Η καρπουζένια ή αδιαγγουρένια είναι μια πίτα γλυκιά που παρασκευάζεται με τη σάρκα του καρπουζιού, μέλι και σουσάμι και ειδικότερα με την τοπική ποικιλία καρπουζιού η οποία λέγεται αδιάγγουρο. Και η καλασούνα όμως είναι μια χαρακτηριστική πίτα, με βασικό υλικό τα κρεμμύδια και το σουρωτό τυρί που τη βρίσκει κανείς στα εστιατόρια του νησιού.

Εκεί που θα βρει σίγουρα και τα περίφημα ματσάτα, το παραδοσιακό ζυμαρικό της Φολεγάνδρου που φτιάχνεται στο χέρι. Τα ματσάτα μοιάζουν πολύ με τις χυλοπίτες, ωστόσο μαγειρεύονται αμέσως μόλις πλαστούν και έχουν γεύση φρεσκάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε δεν πωλούνται στα καταστήματα. Σερβίρονται είτε με απλή κόκκινη σάλτσα είτε με κοκκινιστό κρέας, κόκορα ή κουνέλι. Ονομαστά είναι και τα τυριά του νησιού με πιο δημοφιλές το σούρωμα: Φρέσκο, μαλακό και πιπεράτο, (σαν την ξυνομυζήθρα της Πάρου, ή την τυροβολιά της Μυκόνου, ή το πέτρωμα της Τήνου) συνοδεύει σαλάτες ή χρησιμοποιείται ως γέμιση στις φημισμένες πίτες της Φολεγάνδρου.

Αυτή η γαστρονομία του νησιού, μαζί με άλλες πτυχές του πολιτισμού του φυσικά, θα προβληθεί και στις φετινές Γιορτές της Φολεγάνδρου που διοργανώνονται, όπως κάθε χρόνο, από τον Δήμο Φολεγάνδρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ένωση Ξενοδόχων Φολεγάνδρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Φολεγάνδρου, Επιχειρηματιών και Εθελοντών. Πολλά μικρά πανηγύρια, γλέντια και συναυλίες θα στηθούν στα στενά της Χώρας και του Κάστρου, στην Άνω Μεριά αλλά και στο λιμάνι του Καραβοστάση από τις 16 Ιουλίου, μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Στόχος η ανάδειξη της πολιτισμικής παράδοσης της Φολεγάνδρου μέσα από τη διατήρηση της μορφής των θρησκευτικών πανηγυριών με το παραδοσιακό γλέντι και την φολεγανδρίτικη γαστρονομία. Δείτε λοιπόν το πρόγραμμα στη φωτογραφία και, αν βρεθείτε στο νησί, μην αμελήσετε να ζήσετε από κοντά τις… νοστιμιές του.

Η γαστρονομία και ο πολιτισμός σε πρώτο πλάνο αυτό το καλοκαίρι στην Φολέγανδρο

Σώκου Κέλλυ 

Πηγή: www.tovima.gr