Γερμανία: Ανακτά το χαμένο έδαφος το εξειδικευμένο λιανεμπόριο βιολογικών

Επανέρχεται το θετικό πρόσημο για τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανεμπορίου βιολογικών στη Γερμανία το 2023, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έρχονται από τη συγκεκριμένη αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε οι τάσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της χώρας έχουν αυξημένη βαρύτητα.

Το 2022 ήταν μια χρονιά «κακών επιδόσεων» για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες καταπιάνονται αποκλειστικά με τη διάθεση βιολογικών προϊόντων, καθώς έκλεισε με ζημία για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, το 2023 σηματοδοτεί την ανακοπή αυτής της τάσης, παρ’ όλη την αρνητική εικόνα των πρώτων μηνών. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατέγραψε και πάλι θετική τάση επί των πωλήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σταθερή τάση διακρίνεται και κατά το τέλος του τρίτου τριμήνου.

Από τον Ιούνιο του 2023, το εξειδικευμένο αυτό τμήμα του λιανεμπορίου βιολογικών ξαναβρίσκεται σταθερά με θετικό πρόσημο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το πάνελ εμπορίου της bioVista. Τα αρνητικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, έως και 7% χαμηλότερα, δεν επιτρέπουν ακόμη την καταγραφή της ανόδου, όμως βελτιώνονται συνεχώς από μήνα σε μήνα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, εκτιμώντας ότι το έτος θα κλείσει τουλάχιστον στα επίπεδα του προηγούμενου. «Για το σύνολο της χρονιάς, θεωρείται πιθανή ακόμη και μία πολύ μικρή αύξηση», σημειώνει ο Klaus Braun, της ομώνυμης εταιρείας συμβούλων.

Από τον Φεβρουάριο του 2023, περισσότεροι πελάτες επισκέπτονται και πάλι τα βιολογικά καταστήματα, όπως καταγράφει η bioVista, αναφέροντας, ενδεικτικά, ένα επιπλέον 4,1% για τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από την άλλη, ο μέσος αριθμός ειδών που αγοράστηκαν, αλλά και η μέση αξία κινούνται σχεδόν στα επίπεδα του περασμένου έτους, επαληθεύοντας το παραπάνω συμπέρασμα.

Η επαναφορά μίας ελαφρώς θετικής τάσης υποστηρίζεται και από την πτώση στους ρυθμούς του πληθωρισμού από τον Φεβρουάριο του 2023, παρότι τα τρόφιμα εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από το γενικό ποσοστό. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει και από μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία τα βιολογικά τρόφιμα διατηρούν σημαντικά πιο σταθερή τιμή έναντι των συμβατικών. Άρα, αυτό το εμπόδιο θα μπορούσε να είναι λιγότερο σημαντικό για τους καταναλωτές, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο κλάδος, πάντως, μέσω των δηλώσεων της Kathrin Jackel, διευθύνουσας συμβούλου του Συνδέσμου Εξειδικευμένων Εμπόρων Βιολογικών (Bundesverband Naturkost Naturwaren e.V.), επιβεβαιώνει την τάση για ένα εύρωστο 2023, παρά το περιβάλλον ποικίλων κρίσεων, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων μέτρων από την πλευρά των πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή του στην επίτευξη του εθνικού στόχου για 30% βιολογικών εκτάσεων έως το 2030.