Γερμανία: Ένας στους επτά αγρότες είναι πλέον βιολογικός

Το 2021, υπήρχαν σχεδόν 36.000 βιολογικά αγροκτήματα στη Γερμανία, τα οποία καλλιεργούσαν πάνω από 17,4 εκατομμύρια στρέμματα γης σύμφωνα με τη γερμανική Ένωση Βιομηχανίας Οικολογικών Τροφίμων (BOLW). «Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 17.350 εταιρείες βιολογικών προϊόντων που διυλίζουν τις βιολογικές πρώτες ύλες σε αλεύρι, τυρί, λάδι ή νόστιμα βιολογικά πιάτα», αναφέρει η ένωση.

«Με την άνθηση των πωλήσεων βιολογικών τροφίμων, οι εκμεταλλεύσεις και οι εταιρείες τροφίμων άδραξαν την ευκαιρία να κάνουν τη μετάβαση στη βιολογική παραγωγή», επισημαίνει η Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργικών Υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (FAS/USDA). «Το 2021, πάνω από το 10% της γεωργικής γης της Γερμανίας διαχειριζόταν από βιοκαλλιεργητές».

Όπως επισημαίνει η έκθεση της FAS, ένας στους επτά Γερμανούς αγρότες είναι πλέον βιολογικός και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. Τον δρόμο της βιολογικής μετάβασης επέλεξαν εκμεταλλεύσεις σε κάθε κλάδο της γεωργικής παραγωγής, με επίκεντρο τις αροτραίες καλλιέργειες, τους ελαιούχους σπόρους, τα κηπευτικά και τις αμπελοκαλλιέργειες.

Με την κυβερνητική συνιστώσα των Πρασίνων να έχει αναλάβει τον χειρισμό των αγροτικών ζητημάτων, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να περιορίσει τη χρήση φυτοφαρμάκων και μία από τις μεθόδους για να το κάνει είναι να αυξήσει το μερίδιο των βιολογικών καλλιεργειών.

Ενώ η ΕΕ έχει θέσει έναν στόχο 25% για τις βιολογικές εκτάσεις έως το 2030 στη στρατηγική F2F, η γερμανική κυβέρνηση έχει ακόμη πιο φιλόδοξες βλέψεις, στοχεύοντας να αυξήσει στο 30% το μερίδιο της βιολογικής γεωργίας στην καλλιεργούμενη γη.