Γερμανία: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση BioFach

Φιλοξένησε σχεδόν 36.000 εμπορικούς επισκέπτες από 135 χώρες

Σχεδόν 36.000 εμπορικούς επισκέπτες από 135 χώρες συγκέντρωσαν οι εκθέσεις BioFach και Vivaness το τετραήμερο 14-17 Φεβρουαρίου 2023 στη Νυρεμβέργη. Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και βιολογικές-οικολογικές τροφές, μαζί με την έκθεση που αφορά τον τομέα φυσικών καλλυντικών, επέστρεψαν στο καθιερωμένο χειμερινό χρονοδιάγραμμα μετά την καλοκαιρινή έκδοση του 2022.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε στo πλαίσιo της έκθεσης, η έναρξη των φετινών διεθνών εκδηλώσεων για τον τομέα των βιολογικών τροφίμων είναι η καλύτερη δυνατή, αντανακλώντας «δυναμισμό» και «σιγουριά». Μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στην ποικιλία, στη δικτύωση και στην επαγγελματική αλληλεπίδραση, αλλά και στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα του συνεδρίου, «Βιολογικά. Επισιτιστική Κυριαρχία. Αληθινές Τιμές».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τάσεις της αγοράς, καθώς και το πολιτικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο.

Όπως ανακοινώθηκε, ο τομέας βιολογικών προϊόντων και η σχετιζόμενη με αυτόν εμπορική εκδήλωση απέδειξαν την ανθεκτικότητά τους μέσα στην κρίση, με έσοδα 15,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη γερμανική αγορά βιολογικών το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βιολογικής Βιομηχανίας Τροφίμων (BΟLW) της Γερμανίας, και 125 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των IFOAM/FiBL. Εντύπωση προκαλεί και ο αριθμός των 2.765 εκθετών από 95 χώρες στις BioFach και Vivaness για το 2023.

«Ευρισκόμενοι εν μέσω μιας ριζικής αλλαγής μοντέλου σκέψης και μιας “πολυκρίσης”, είναι ανάγκη να δώσουμε άμεσα τις σωστές απαντήσεις για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις που επηρεάζουν την ενέργεια, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα», δήλωσε η πρόεδρος της BΟLW, Tina Andres.

«Τα βιολογικά προσφέρουν άμεσες, λειτουργικές και πρωτοποριακές λύσεις για την επίτευξη ενός κοινωνικού και περιβαλλοντικού μετασχηματισμού, και ως εκ τούτου μιας αγροδιατροφικής βιομηχανίας που είναι κατάλληλη για τις επόμενες γενιές χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους πόρους του πλανήτη.

Με το σλόγκαν “Ανοίγοντας τον δρόμο”, η BioFach δίνει τα φώτα της ως η κορυφαία παγκόσμια εμπορική έκθεση βιολογικών τροφίμων. Είναι ο τόπος δικτύωσης καινοτόμων, αφοσιωμένων επιχειρηματιών και οραματιστών, με σαφή εστίαση στο “30% βιολογικά” έως το 2030 και χρησιμοποιώντας θετικά, εμφατικά παραδείγματα για να δείξει πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον διαφορετικά».