Οι συζητήσεις για την επίμαχη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των τεσσάρων χωρών της Mercosur στη Λατινική Αμερική έχουν κερδίσει ξανά έδαφος μετά την επικράτηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επί του δεξιού λαϊκιστή Ζαΐρ Μπολσονάρο στις βραζιλιάνικες προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2022. Έκτοτε, το Βερολίνο ηγείται της προσπάθειας για την προώθηση των διαδικασιών.

Ενώ αρκετές χώρες της ΕΕ και πολλοί εμπλεκόμενοι στον αγροτικό τομέα επικρίνουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, η γερμανική κυβέρνηση αναδεικνύεται σε υπέρμαχο της εμπορικής συμφωνίας, με την ελπίδα να επιτύχει βιωσιμότητα μέσω της συνεργασίας.

Για το Βερολίνο, το ελεύθερο εμπόριο και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν και θα πρέπει να χτιστούν πάνω σε ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας για τη βιωσιμότητα μεταξύ της ΕΕ και των τεσσάρων χωρών της Mercosur, δηλαδή της Παραγουάης, της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας και της Αργεντινής. «Με τη συμφωνία Mercosur έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε χέρι-χέρι τη στρατηγική ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων μαζί με περισσότερη βιωσιμότητα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ, στο πλαίσιο του εξαήμερου ταξιδιού του στη Νότια Αμερική μαζί με μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία για περαιτέρω προώθηση της παραπάνω ατζέντας.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Πράσινος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι το τρέχον προσχέδιο της συμφωνίας ορίζει αυστηρές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής στην ΕΕ. Επομένως, «ο αντίκτυπος στην εγχώρια γεωργία θα είναι ελάχιστος», υποστήριξε.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών –όπως οι Copa-Cogeca– δηλώνουν περισσότερο καχύποπτοι. Για εκείνους, το «άνοιγμα» σε ένα φάσμα χωρών που είναι μεγάλες εξαγωγείς προϊόντων αγροδιατροφής μπορεί να σημαίνει ότι η αγορά της ΕΕ θα πλημμυρίζει από φθηνότερα τρόφιμα που παράγονται στο εξωτερικό χωρίς να τηρούν τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα.