Γερμανία: Για πρώτη φορά πτώση των πωλήσεων βιολογικών προϊόντων

Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ αυτές του 2019

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η γερμανική αγορά βιολογικών προϊόντων συρρικνώθηκε. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων μειώθηκαν κατά 4,1% σε αξία, με τους όγκους να κινούνται πτωτικά κατά 5,7%.

Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία έχουν διπλή ανάγνωση, καθώς οι εκτιμώμενες πωλήσεις εξακολουθούν να προσεγγίζουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, όντας 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερες από ό,τι το 2019. «Αυτό σημαίνει ότι η αγορά βιολογικών προϊόντων παρέμεινε κοντά στα επίπεδα της πολύ μεγάλης ανόδου των πωλήσεων -κατά 22%- που καταγράφηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας», αναφέρει ο Σύνδεσμος Γερμανών Αγροτών Deutscher Bauernverband (DBV).

Τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας ερευνών GfK δείχνουν ότι, το 2022, τα γερμανικά εκπτωτικά καταστήματα ηγήθηκαν της αγοραστικής τάσης για «φθηνότερα» βιολογικά προϊόντα. Εκεί, πολλά βιολογικά προϊόντα κοστίζουν το ίδιο ή είναι ελαφρώς φθηνότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Το πρώτο δεκάμηνο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων σε αυτά τα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Στο γενικό σύνολο, οι βιολογικές πωλήσεις παρέμειναν περίπου οι ίδιες, καθώς οι πωλήσεις στα μανάβικα, στα καταστήματα υγιεινών τροφίμων και οι απευθείας πωλήσεις μειώθηκαν σημαντικά, κατά 20%, λειτουργώντας αντισταθμιστικά.

Ως προς τις τάσεις στον γερμανικό αγροτικό κόσμο, το 2022 υπήρξε μετριοπαθής δραστηριότητα μετάβασης στη βιολογική παραγωγή. Αυτό συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού, αν και ορισμένες βασικές τιμές βιολογικών προϊόντων αυξήθηκαν.

Για παράδειγμα, οι τιμές του σίτου, της σίκαλης και της βρώμης αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20%, ενώ το σιτάρι για ζωοτροφές κατά 17%. Οι τιμές παραγωγού βιολογικού γάλακτος αυξήθηκαν περισσότερο από 20%, από 0,51 ευρώ σε 0,62 ευρώ/κιλό, οι τιμές του χοιρινού κρέατος κατά 9% και του βόειου κρέατος κατά 8%.

Συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη βιολογική γεωργία στη Γερμανία το 2023 είναι επιφυλακτικές. Εάν η οικονομία ανακάμψει ξανά ή εάν το εισόδημα των καταναλωτών βελτιωθεί ξανά, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, με βάση την έκθεση της DBV. Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Οικολογικών Τροφίμων (BÖLW) της Γερμανίας, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων αυξήθηκαν σε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, αύξηση σχεδόν 6% σε σύγκριση με το 2020.