Γιάνης Βαρουφάκης: Για μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική του αγροτοδιατροφικού τομέα

Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός, προκειμένου να πετύχουμε την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής

του Γιάνη Βαρουφάκη,
γραμματέα ΜέΡΑ25

Εδώ και χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή. Μοιράζουν ευχολόγια, ενώ η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται όλο και χειρότερη για τον μικρό και μεσαίο γεωργό και κτηνοτρόφο.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ευνοεί μόνο τους μεγάλους και πολύ μεγάλους, καθώς ήταν και είναι ένα όχημα μεταφοράς πόρων στις πολύ μεγάλες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Έχει καταστεί προφανές πως ο πραγματικός στόχος της ΚΑΠ ήταν εξαρχής η συγκεντροποίηση της παραγωγής σε λίγους, βγάζοντας εκτός τους υπόλοιπους.

Για τον μικρό και μεσαίο παραγωγό είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει στην παραγωγική διαδικασία, έχοντας ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και μηδενική αρωγή από την πολιτεία, είτε μιλάμε για έργα υποδομής, είτε παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, είτε στη χρηματοδότηση, είτε στην ασφαλιστική κάλυψη.

Αυτό που απαιτείται είναι ένας σοβαρός σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, που να απαντά στα μείζονα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας:

 Τη χρηματοδότηση της παραγωγής.

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής.

 Την ανακοπή της τάσης συγκεντροποίησης της αγροτικής παραγωγής σε λίγους.

Την πρόκληση της κλιματικής καταστροφής, που το κόστος της θέλουν οι κυβερνήσεις να το φορτώσουν στον μικρό και μεσαίο αγρότη.

✱ Την πρόσβαση στις αγορές πρώτων υλών, αλλά και στις αγορές διάθεσης των προϊόντων τους.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25| Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά προτείνει:

 Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και ζωοτροφές.

Η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 προτείνει τη μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και ζωοτροφές

 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

 Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Αποζημίωση από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τριών τελευταίων ετών. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.

 Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

 Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 Επανασύσταση Δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας. Η Αγροτική Τράπεζα, η οποία ξεκίνησε ως ο κρατικός πυλώνας παροχής φθηνής ρευστότητας στους αγρότες μας, μετεξελίχθηκε σε ένα πιστωτικό ίδρυμα παροχής καταναλωτικών δανείων, στην πρώιμη εποχή του ευρώ, μέχρι που ξεπουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Μικροί και μεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα είτε να στρέφονται σε τοκογλύφους, είτε να βγαίνουν εκτός παραγωγής. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα! Επανασύσταση δημόσιας αγροτικής τράπεζας που θα παρέχει φθηνή ρευστότητα σε όλους τους αγρότες, διατηρώντας τους στην παραγωγή.

 Υποδομές και δημόσιες επενδύσεις στην ύπαιθρο για καταπολέμηση ερημοποίησης και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Οι αγρότες στη Θεσσαλία ακόμα περιμένουν, ενώ η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το κατάπτυστο ολλανδικό «master plan».

 Πάταξη των καρτέλ των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα παραγωγούς και καταναλωτές.

 Κατάργηση του «Ηρακλή», που δίνει κατοικίες, αλλά και αγροτική γη, βορά στα αρπακτικά ταμεία, και αντικατάστασή του με την πραγματική προστασία του «Οδυσσέα».

 Την Πράσινη Μετάβαση να πληρώσουν οι πλούσιοι – όχι ο κόσμος της εργασίας και της αγροτιάς.

Είναι μεγάλη μας τιμή να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιό μας δύο επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής, ο Χρίστος Μόσχος, κτηνοτρόφος στην Καστοριά, και ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος – Τζούμας, αγρότης στην Ημαθία, που συμμετέχουν ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις και παλεύουν αδιάκοπα για το συμφέρον του αγροτικού κόσμου της χώρας.