«Γιοφύρι της Άρτας» το Μέτρο 5.2 για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας

Από τον περασμένο Οκτώβριο περιμένουν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020, ύψους 45 εκατ. ευρώ, για τη δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, όπως τους υποσχέθηκε λίγες ημέρες μετά τη θεομηνία Daniel το ΥΠΑΑΤ. Από τότε μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί ουκ ολίγες φορές, έχουν δοθεί χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν, ενώ το μέτρο επικαλέστηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες από το βήμα της Βουλής.

Να υπενθυμίσουμε ότι μία ημέρα πριν (1/2), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,
Λ. Αυγενάκης, έδωσε εκ νέου χρονοδιάγραμμα, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στις αρχές της εβδομάδας (που μας πέρασε δηλαδή) θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το Μέτρο 5.2 και ότι έως τις 10 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών επέσπευσαν τις διαδικασίες και βοήθησαν να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις που φαίνεται ότι κράταγαν πίσω το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο έρχεται την κατάλληλη χρονική συγκυρία, και ίσως αποτελέσει άσο στο μανίκι του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία των αγροτών.