Η συμβολή του Γιώργου Χατζηλάκου στην αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Εγγειοβελτιωτικά έργα, εκμηχάνιση γεωργίας, αναμόρφωση σπουδών

xatzilakos-geoponos-thessalia
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
Οικολόγος, επιστήμονας, αγωνιστής. Έντιμος και ειλικρινής, αγωνιζόταν με συνέπεια και είχε συνεχή δράση και παρουσία σε όλα τα μεγάλα αγροτικά θέματα της Θεσσαλίας αλλά και όλης της χώρας.

Με αυτά τα λόγια περιέγραψαν την προσωπικότητα του Γιώργου Αθ. Χατζηλάκου οι ομιλητές της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων (Πρώην Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων), της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παρουσία εκπροσώπων της αγροτικής παραγωγής, εκπαιδευτικών και σπουδαστών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκε εκτεταμένα το όραμα του Χατζηλάκου για την Αγροτική Ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής Δ. Καλφούντζος, στην ομιλία του, αφού υπενθύμισε πως «πέρασαν 15 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Χατζηλάκος έφυγε από τη ζωή (Ιανουάριο του 2003), τον χαρακτήρισε ως οραματιστή της αγροτικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας, καθώς υπήρξε ένα φωτεινό και ανήσυχο πνεύμα, με πολυεπίπεδο επιστημονικό έργο, με μεγάλη συνεισφορά στην εκπαίδευση, με έντονη κοινωνική και αγωνιστική παρουσία και με σημαντικό συγγραφικό έργο. Ευχαρίστησε ακόμη τον γιό του για την παρουσία του στην ημερίδα, αλλά και για την προσφορά του να διαθέσει μέρος των βιβλίων του πατέρα του, που θα διανεμηθούν στους φοιτητές. Από τις αναμνήσεις του προέβαλε αυτή της Ίδρυσης ενός τμήματος Γεωργικής Μηχανικής κατά τη διαβούλευση της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε αντικατάσταση του γνωστού καταστραφέντος –λόγω πολέμου– αντίστοιχου τμήματος του πανεπιστημίου της Βυρητού, ως τμήματος αγγλόφωνου, για να συγκεντρώσει τους φοιτητές της μεσογείου και των Βαλκανίων με μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικά.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο πρώην προϊστάμενος Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας, Κ. Γκούμας, χαρακτήρισε τον Γιώργο Χατζηλάκο έναν έντιμο και ειλικρινή επιστήμονα που αγωνιζόταν με συνέπεια και συνεχή δράση για τα μείζονα θέματα του γνωστικού του αντικειμένου και των κοινωνικών του ενδιαφερόντων και ιδιαίτερα για αυτά που συνδέονταν με τη Θεσσαλία (Γεωργική Ανάπτυξη, εγγειοβελτιωτικά έργα, Κάρλα, έργα Αχελώου, εκμηχάνιση γεωργίας κ.ά). Πίστευε ότι το «όραμα» αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα επιτυχίας και προόδου και ότι η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία εξαρτάται από την βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας της. Ο Γ. Χατζηλάκος ήταν βαθύς γνώστης της ιστορίας και της εξέλιξης των έργων στον θεσσαλικό κάμπο και ταυτόχρονα πρωτοστατούσε στους αγώνες για τη διεκδίκηση των μεγάλων υδατικών έργων, όπως αυτά του Αχελώου και της Κάρλας. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε σε βάθος την μεγάλη σημασία του εγχειρήματος των έργων της λεγόμενης «εκτροπής Αχελώου» και ταυτόχρονα ήταν σε θέση να τεκμηριώσει το όραμα για τη Θεσσαλία του μέλλοντος, πληρέστερα από κάθε άλλον ανάμεσα στους σημαντικούς ανθρώπους (διανοητές, τεχνικούς, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς) που συμμετείχαν στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεοφάνης Γέμτος αναφέρθηκε στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του Γ. Χατζηλάκου, αφού «έφυγε από την Υπηρεσία όταν συμπλήρωσε 35ετία, παρ’ όλες τις παρακλήσεις μου να μείνει και να βοηθήσει το Τμήμα αλλά και εμένα, που δεν είχα εμπειρία. Στον διάλογο που είχαμε μου είπε ότι μια ζωή υποστήριζε την 35ετία και δεν μπορούσε τώρα να αλλάξει». Ο καθηγητής θυμήθηκε ότι ο γεωπόνος ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στα θέματα της εκμηχάνισης, πως του διηγήθηκε πώς έγινε το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα με τρακτέρ, ενό τόνισε τη συμβολή του στην εκμηχάνιση της καλλιέργειας του βαμβακιού, στην αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος κ.ά..

Ακόμη, ο Θ. Λέλλης, πρώην καθηγητής και προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανικών Βιοσυστημάτων (ΤΜΒ) του ΤΕΙ, μίλησε για την εποχή και το έργο του Γ. Χατζηλάκου. Η προσωπικότητα του γεωπόνου από τη σκοπιά του φοιτητή παρουσιάστηκε από τον Ν. Κρουστάλλη, πρώην καθηγητή Εφαρμογών στο ΤΜΒ, για το πλούσιο λογοτεχνικό έργο του Γ. Χατζηλάκου μίλησε ο Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος και πρώην βουλευτής. Στη συνέχεια, ο Σ. Λυπημένος, πρώην προϊστάμενος Εγγείων Βελτιώσεων Μαγνησίας, αναφέρθηκε στη συμβολή του τιμώμενου προσώπου στα εγγειοβελτιωτικά έργα της χώρας, ενώ για την εκμηχάνιση της γεωργίας στη χώρα μας σήμερα μίλησε ο Κ. Τσατσαρέλης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Τέλος, για τη διαχείριση υδατικών πόρων και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλία μίλησε ο Ε. Μπαλτάς, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και για τις εφαρμογές γεωργίας ακριβείας στη χώρα μας ο αγρότης Κ. Κράββας.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress