Η Γερμανία πρόσφορο έδαφος για εξαγωγές βιολογικών προϊόντων

Οι μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Η Γερμανία πρόσφορο έδαφος για ελληνικές εξαγωγές βιολογικών προϊόντων

Η αγορά βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία προβλέπεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 7% κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής αγοράς βιολογικών προϊόντων, που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία ερευνών «Research and Markets».

Η αύξηση αυτή αποτελεί ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, που ενδιαφέρονται να διοχετεύσουν την παραγωγή τους σε ξένες αγορές. Το υψηλό εισόδημα των πολιτών, η στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές επιλογές και η αυξανόμενη περιβαλλοντική τους συνείδηση αποτελούν κινητήριο δύναμη για τη μετάβασή τους από τα συμβατικά στα βιολογικά τρόφιμα.

Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν στην αύξηση των παραγωγών βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία, που θέλησαν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις διαφορετικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις διάφορες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των χημικών σε είδη διατροφής επηρέασαν θετικά τον κλάδο των βιολογικών προϊόντων. Τέλος, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου παίζει η είσοδος μεγάλων αλυσίδων λιανικής.

Τι ζητούν

Το βιολογικό κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρέθηκαν στην πρώτη θέση ζήτησης για το 2015, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλή για εισαγωγές από άλλες χώρες. Τη ζήτηση ακολούθησαν τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, τα προϊόντα αυτά θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση και τα επόμενα χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ο Έλληνας παραγωγός, που ενδιαφέρεται να διαθέσει την παραγωγή του, πρέπει να λάβει υπόψη του αρχικά τις μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. Μερικές από αυτές είναι οι Hipp GmbH & Co Vertrieb KG, Alnatura Produktions – und Handels GmbH, Rewe Markt GmbH, Aldi Einkauf GmbH & Co oHG, Netto Marken-Discount AG & Co KG, and KG Lidl Stiftung & Co KG. Δεύτερον, πρέπει να γνωρίζει πως η ζήτηση προσδιορίζεται χωροταξικά. Το νοτιοδυτικό τμήμα της Γερμανίας θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων, και συγκεκριμένα τα κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Σάαρλαντ.

Βικτωρία Αποστολοπούλου