Η Πατρινή… ξανθιά που είναι πάντα φρέσκια

Μια τοπική μπίρα, που ενισχύει την ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, προσφέροντας στην τοπική ανάπτυξη

Η Πατρινή... ξανθιά που είναι πάντα φρέσκια

«ORA… για πατρινή μπίρα» είναι το σύνθημα της Πατραϊκής Ζυθοποιίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να «ξαναγνωρίσει» στους Πατρινούς, και όχι μόνο, την καλή μπίρα, φτιαγμένη με φυσικά συστατικά.

Τα αδέλφια Γιώργος και Κώστας Αντωνακόπουλος, ιδρυτές της Πατραϊκής Ζυθοποιίας, διαθέτουν στην αγορά την μπίρα «Διώνη», το πρώτο πατραϊκό σήμα κατατεθέν μπίρας μετά από πολλά χρόνια. Φρέσκια, απαστερίωτη, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, παρασκευάζεται σε μία σύγχρονη, αλλά παραδοσιακή μονάδα στα Ροΐτικα, μόνο με τα καλύτερα υλικά που έχει να προσφέρει η φύση.

Άλλωστε, αυτό σηματοδοτεί και το όνομά της, που είναι δανεικό από την ελληνική μυθολογία: Η Διώνη ήταν κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Νερό, βύνη, λυκίσκος και μαγιά είναι τα μόνα συστατικά που χρησιμοποιούνται, ώστε να παράγεται μία εξαιρετικής ποιότητας φρέσκια μπίρα είδους «Πιλς». Σε μια προσπάθεια η μπίρα να γίνει περισσότερο προσιτή, όλες οι μπίρες «Διώνη», ακούνε στο ίδιο όνομα: Ώρα (ORA).

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η πολυετής παραμονή των αδελφών Αντωνακόπουλου στη Γερμανία τους «γέννησε» την αγάπη τους για την μπίρα. «Η απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου παραδοσιακού ζυθοποιείου στην Αχαΐα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ήταν ένα δύσκολο, αλλά και ταυτόχρονα εύκολο εγχείρημα», αναφέρει ο κ. Αντωνακόπουλος. Εύκολο, γιατί υπήρχε η πηγαία αγάπη και θέληση να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, δύσκολο γιατί η ελληνική γραφειοκρατία παραμερίζει τον σκοπό, την ουσία και τη σπουδαιότητα μίας τέτοιας επένδυσης.

Η «Διώνη» είναι μία φρέσκια μπίρα, χωρίς παστερίωση, δηλαδή συντηρητικά και χωρίς φιλτράρισμα. Είναι μακράς ωρίμανσης (διαρκεί περίπου 35 ημέρες) και ψυχρής διήθησης. Αυτό που εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα είναι η ειδική διεργασία πολτοποίησης, που γίνεται με την επέμβαση του ζυθοποιού σε κάθε στάδιο, η προσθήκη φυσικού λυκίσκου, που χαρίζει γλυκά αρώματα εσπεριδοειδών, η αργή ζύμωση και η μακράς διάρκειας ωρίμανση. Η παρασκευή της γίνεται αυστηρά με παραδοσιακή γερμανική συνταγή, ενώ η ξεχωριστή διαδικασία πολτοποίησης προσδίδει ένα έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα και μια ιδιαίτερη γεύση.

Η δυνατότητα της πατραϊκής ζυθοποιίας να εμφιαλώνει καθημερινά το προϊόν εξασφαλίζει στον καταναλωτή πάντα φρέσκια μπίρα. Πέρα από τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά της Πάτρας, το τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει η προώθηση της «Διώνης» σε μπουκάλι των 330 ml και 500 ml σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία. «Θέλουμε η Πατραϊκή Ζυθοποιία, εκτός των άλλων, να αποτελέσει και παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης, γιατί προσωπικά πιστεύω ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν γίνουμε οικονομία της παραγωγής. Είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των τοπικών μας προϊόντων και θα τα στηρίξει», τονίζει με νόημα ο κ. Αντωνακόπουλος.

Νικολέτα Τζώρτζη