Hortamar SCA: Ο ιστορικός συνεταιρισμός της Αλμερίας συνεχίζει να επενδύει στα βιολογικά παρά τις αντιξοότητες

«Οι καταναλωτές έχουν μικρότερη αγοραστική δύναμη, επομένως προμηθεύονται κυρίως συμβατικά προϊόντα», λέει ο πρόεδρος

«Φέτος, όσον αφορά τη ζήτηση, ο βιολογικός τομέας ήταν ίσως ο κλάδος που επηρεάστηκε περισσότερο από την κρίση», δηλώνει στο Fresh Plaza ο Jose Miguel Lopez, πρόεδρος της Hortamar. «Οι καταναλωτές έχουν μικρότερη αγοραστική δύναμη, επομένως προμηθεύονται κυρίως συμβατικά προϊόντα, παρότι η διαφορά στις τιμές μεταξύ των δύο ειδών βαίνει μειούμενη».

Η Hortamar SCA είναι ένας από τους παλαιότερους γεωργικούς συνεταιρισμούς στην Αλμερία της Ισπανίας, διανέμοντας προϊόντα τόσο για εγχώρια όσο και για πανευρωπαϊκή κατανάλωση. Παράλληλα με τη συμβατική παραγωγή, πλέον διαθέτει και μια σειρά βιολογικών λαχανικών υπό την επωνυμία Hortamar Bio.

«Έχουμε ήδη γύρω στα 600 στρέμματα βιολογικών καλλιεργειών», σημειώνει ο Miguel Lοpez. «Σχεδόν κάθε προϊόν που καλλιεργούμε με συμβατικό τρόπο, το καλλιεργούμε και βιολογικά, αν και τα κύρια προϊόντα μας σε αυτόν τον τομέα είναι οι πιπεριές (όλα τα χρώματα) και τα αγγούρια Αλμερίας».

Μια ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση της ψαλίδας των τιμών θα δώσει μεν τη δυνατότητα στον συνεταιρισμό να διεκδικήσει περισσότερους καταναλωτές, ωστόσο ο επικεφαλής του υπενθυμίζει ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο δύσκολο να παραχθούν.

«Η παραγωγικότητα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι μιας συμβατικής καλλιέργειας, περίπου 20% κατά μέσο όρο. Επομένως, για να διατηρηθεί η κερδοφορία και των δύο παραγωγών σε παρόμοια επίπεδα, η τιμή των βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερη από αυτήν των συμβατικών. Και αυτό, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άλλες δυσκολίες και οι κίνδυνοι της βιολογικής παραγωγής».

Παρ’ όλα τα εμπόδια, στη Hortamar παραμένουν προσηλωμένοι στη βιολογική παραγωγή. Πέρυσι, η εταιρεία διέθεσε χώρο 2.000 τετραγωνικών μέτρων αποκλειστικά για τη διαχείριση και τη συσκευασία βιολογικών προϊόντων. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων αφιερωμένων αποκλειστικά στα βιολογικά, σε μια εκμετάλλευση που βρίσκεται κοντά στις σημερινές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.