Στο ίδιο έργο θεατές

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για τους ελέγχους στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τα αδιέξοδα για την επίλυσή του, καθώς ο υπουργός, εκτός των άλλων:

Ζητά τη βοήθεια των αστυνομικών αρχών για να ελεγχθεί η διακίνηση του γάλακτος από το εξωτερικό.

Ζητά τη βοήθεια των δικαστικών αρχών για τον ίδιο λόγο.

Ζητά από τον υπουργό, Κ. Σκρέκα, την ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης για την προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Δίνει εντολή να γίνουν έλεγχοι βυτιοφόρων σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας.

Δίνει εντολή στον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ να κάνουν το έργο που προβλέπεται στη νομοθεσία και να προβούν σε ελέγχους, εκτός των άλλων, σε σούπερ μάρκετ και σε μεταποιητικές βιομηχανίες.

Με άλλα λόγια, καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων και ευθυνών των φορέων που ασχολούνται με τους ελέγχους τροφίμων, φαινόμενο που, θα προσέθετε κάποιος, υποσκάπτει την εθνική οικονομία και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Με άλλα λόγια, λοιπόν, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Όμως, στο δελτίο Τύπου, ο Λ. Αυγενάκης κάνει και κάτι ακόμη: Ίσως για πρώτη φορά, υπουργός συνδέει τις εισαγωγές και τη νοθεία στα γαλακτοκομικά με συμβόλαια μειωμένων τιμών γάλακτος που προσφέρουν οι βιομηχανίες στους κτηνοτρόφους. Προειδοποιεί, δε, μάλιστα, όσους δεν εφαρμόζουν τον νόμο ότι θα έχουν συνέπειες.

Η αντίδραση, βέβαια, της βιομηχανίας ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες του υπουργού, καθώς απαγορεύεται η παρέμβαση στον καθορισμό τιμών μεταξύ κτηνοτρόφου και αγοραστή.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε το επόμενο επεισόδιο της αντιπαράθεσης που ξεκίνησε.