Ηλεία: Στο «περίμενε» το αρδευτικό δίκτυο

Ήδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού η υλοποίησή του «σέρνεται» από το 2010

Παρελθόν αποτελεί το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α’ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου, το οποίο τελικά απεντάχθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την αξιολόγησή του ως ακριβού και δύσκολα υλοποιήσιμου εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Ύστερα από χρόνια διαβουλεύσεων, ώριμων μελετών και σχεδιασμών για την ολοκλήρωση του έργου, που θα επέφερε καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στον Νομό Ηλείας, περιορίζοντας διαρροές, που σημειώνονται εξαιτίας της παλαιότητάς του, δεν θα προχωρήσει.

Ήδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού η υλοποίησή του «σέρνεται» από το 2010, ενώ, άγνωστο μέχρι πότε, το νερό θα περνά από τα ανοιχτά κανελέτα. Ακόμα και για τις μελέτες που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων για μείωση της ενέργειας και της σπατάλης νερού με καρτοβάνες, υπήρξε απόρριψή τους, λόγω έλλειψης τυπικών χαρτιών που κατατέθηκαν από τον Α’ ΤΟΕΒ Πύργου.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Αγρίνιο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης, αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων και στη Δυτική Ελλάδα, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου στη Θεσσαλία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Μέχρι να υλοποιηθεί και στη Δυτική Ελλάδα, η κατάσταση για τους ΤΟΕΒ θα παραμένει άκρως προβληματική.

Υπογειοποίηση του δικτύου Γαστούνης

Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το έργο υπογειοποίησης του δικτύου άρδευσης της Γαστούνης. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών, η διαδικασία δημοπράτησης ολοκληρώθηκε και το έργο έχει πλέον ανάδοχο, την εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», με τιμή προσφοράς 12.601.920 ευρώ. Το έργο προβλέπει δύο αντλιοστάσια, ένα στο Λευκοχώρι και ένα προς τους Φοίνικες Βαρθολομιού. Μάλιστα, έχουν απαλλοτριωθεί και τα αγροτεμάχια όπου θα τοποθετηθούν τα αντλιοστάσια, τα οποία θα λειτουργούν με τηλεέλεγχο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, το έργο παραλίγο να χαθεί λόγω μη ανταπόκρισης κάποιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΤΟΕΒ, να αναγκαστεί να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Με την υλοποίηση του έργου, το υφιστάμενο επιφανειακό αρδευτικό δίκτυο της περιοχής προβλέπεται να υπογειοποιηθεί και το νέο δίκτυο να τροφοδοτείται με νερό μέσω δύο νέων αντλιοστασίων άρδευσης (ΑΓ1 και ΑΓ2).

Επιπλέον, με το έργο προτείνεται η κατασκευή δύο ανεξάρτητων δικτύων, του Δυτικού και του Ανατολικού Δικτύου. Το Δυτικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ1) θα καλύπτει την περιοχή δυτικά της πόλης της Γαστούνης έως τον ποταμό Πηνειό και το Ανατολικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ2) την περιοχή ανατολικά της πόλης της Γαστούνης με βόρειο όριο τον ποταμό Πηνειό και ανατολικό όριο τον οικισμό Κόροιβος.

Οι εξυπηρετούμενες εκτάσεις από τα νέα αρδευτικά δίκτυα υπολογίζονται σε συνολική μεικτή έκταση 20.160 στρέμματα ή σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 18.040 στρεμμάτων.