Θετικά μέχρι στιγμής τα μηνύματα από την ελαιοκαλλιέργεια

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η ανθοφορία και η καρποφορία των ελαιοδέντρων στον Νομό Ηλείας, με διάφορες διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή, με την καλλιέργεια να θεωρείται πιο όψιμη σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι παραγωγοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, δεδομένου ότι η προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά ήταν καταστροφική, τόσο από άποψη ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας. Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας και υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος Δακοκτονίας, Γιώργος Μικέογλου, η μέχρι στιγμής εικόνα είναι καλή, με την καρποφορία να κυμαίνεται, ανάλογα με τις διάφορες ελαιοκομικές ζώνες, από 50% έως και 80%.

Όλα κυλούν ομαλά και φαίνεται πως θα έχουμε μια καλή χρονιά. Αυτό προϋποθέτει το να συνεχιστούν οι ευνοϊκές για την ελιά θερμοκρασίες του καλοκαιριού και να ακολουθήσει η δροσιά κατά τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, βέβαια

τόνισε. Επισήμανε, δε, ότι ουσιαστικά ασφαλή στοιχεία για την ελαιοπαραγωγή μπορούμε να έχουμε μόνο την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, υπενθυμίζοντας ότι το 2017, λόγω της ξηρασίας, όλοι έκαναν λόγο για μια καταστροφική χρονιά και στην πραγματικότητα αποδείχθηκε το αντίθετο.

Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Αναφορικά με τον δάκο, ο κ. Μικέογλου τόνισε πως με την πρώτη εικόνα στις ελαιοκαλλιέργειες, ο δάκος φέτος είναι πολύ περιορισμένος και δεν φαίνεται να απειλεί την ελιά. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «ΥΧ», οι παραγωγοί θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να παρακολουθούν την εξέλιξη του καρπού.