Ηλεία: Χωματερές στις παρυφές του δρυοδάσους Φολόης

Σε απέραντες χωματερές έχουν μετατραπεί διάφορα σημεία στις παρυφές του δρυοδάσους της Φολόης, και συγκεκριμένα στο δάσος Πανόπουλου-Αντρώνι, προκαλώντας τις εύλογες ανησυχίες κατοίκων και φορέων, τόσο για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία, όπως καταγγέλλεται, παραμένει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και παρά τις έγγραφες παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς, δεν έχει λυθεί το σοβαρό αυτό θέμα.

Ο Αναπτυξιακός, Κοινωνικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού της Γης Πανοπουλαίων Ηλείας «Η Ανάληψη του Σωτήρος», με διαδοχικές επιστολές του στον δήμο, αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, από το 2022 μέχρι σήμερα, έχει ενημερώσει για το πρόβλημα και ζητά να δοθεί άμεσα λύση, προτείνοντας ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων χωματερών.

«Κατά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια δραματική αύξηση παντός είδους αποβλήτων σε ρέματα, ποτάμια και δασικές εκτάσεις της περιοχής μας. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με την εναπόθεση ενός μεγάλου αριθμού ψόφιων ζώων. Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χωματερών αποτελεί εστία μόλυνσης για το περιβάλλον, με την εκτεταμένη ρύπανση στο έδαφος και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και με τη διαρροή τοξικών και επικίνδυνων χημικών ρύπων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε μία από τις επιστολές προς το υπουργείο.

Να σημειωθεί πως οι τόνοι σκουπιδιών «βρίσκονται πλησίον οικισμών, σε δασικές εκτάσεις, σε ρέματα, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, ενώ, πολύ συχνά, κάθε λογής απορρίμματα εντοπίζονται και εντός του δρυοδάσους της Φολόης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.