Ηνωμένο Βασίλειο: Με διαφορετικές ταχύτητες η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας

Πολιτική πρωτοβουλία και στόχους στα πρότυπα ευρωπαϊκών κρατών συστήνει ο Soil Association

Ανάπτυξη, αλλά και «οπισθοχωρήσεις» καταγράφει ο τομέας της βιολογικής γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη μεν Σκωτία να αυξάνει εκτάσεις, τις δε Αγγλία και Ουαλία να αποτυγχάνουν να καλύψουν τη ζήτηση, παρασύροντας τις εκτάσεις σε εθνικό επίπεδο το 2023 προς τα κάτω, κατά 2,1%. Οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 5% πέρυσι και έχουν διπλασιαστεί κατά την τελευταία 12ετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η βρετανική στατιστική αρχή (Defra statistics), το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο διέθετε 498.000 εκτάρια εκτάσεων βιολογικών, το 60% των οποίων συγκεντρώνεται στην Αγγλία, το 23% στη Σκωτία, το 15% στην Ουαλία και το 1,4% στη Βόρεια Ιρλανδία. Η πλειοψηφία αυτών (62%) αφορούσε μόνιμα βοσκοτόπια και 10% καλλιέργεια σιτηρών, ενώ το 3% των εκτρεφόμενων βοοειδών αφορούσε βιολογικές μονάδες.

Στη Σκωτία, οι εκτάσεις που έχουν μετατραπεί πλήρως σε βιολογικές, αυξήθηκαν κατά 11,8%, ενώ στην Αγγλία μόλις το 3% των εκτάσεων καλλιεργείται με βιολογικά πρότυπα και στην Ουαλία οι βιολογικές εκτάσεις μειώθηκαν κατά 2%, στο 4,3%, σύμφωνα με το fruitnet.

«Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, ενώ η Σκωτία πρωτοπορεί στη φιλική προς τη φύση γεωργία, σε γενικές γραμμές υπάρχει μια χαμένη ευκαιρία για τους Βρετανούς αγρότες», σχολιάζει η Alex Cullen, εμπορική διευθύντρια του πιστοποιητικού φορέα, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη που καταγράφουν οι πωλήσεις αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές και όχι στην εγχώρια παραγωγή, δεδομένης της στασιμότητας που επιδεικνύουν Αγγλία και Ουαλία.

Τα κόμματα μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σκωτίας και της Ευρώπης, που επιδιώκουν ακόμη πιο υψηλούς στόχους βιολογικών, υποστηρίζει η εκπρόσωπος του Soil Association, προτρέποντας να αξιοποιήσουν τα βιολογικά και τη συμβολή τους στο περιβάλλον στις εκστρατείες τους, αλλά και να εφαρμοστούν πολιτικές ενθάρρυνσης.