ΗΠΑ: Η βιολογική κτηνοτροφία εκπέμπει «SOS» για τα υψηλά κόστη των ζωοτροφών

Δεκατρείς οργανώσεις του κλάδου κατέθεσαν κοινό αίτημα για έκτακτη οικονομική στήριξη

Με ναυαρχίδα τα φρούτα και τα λαχανικά, ο βιολογικός κλάδος των ΗΠΑ εκπροσωπείται από ένα σταθερά αυξανόμενο μερίδιο των πωλήσεων στα εγχώρια καταστήματα λιανικής εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Πέρυσι, οι Αμερικανοί καταναλωτές αγόρασαν 57,5 δισ. δολάρια βιολογικών τροφίμων, περίπου το 6% της λιανικής αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή εικόνα του τομέα της βιολογικής κτηνοτροφίας είναι αποκαρδιωτική. Τα ασυνήθιστα υψηλά κόστη των ζωοτροφών, εν μέρει λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν «γονατίσει» τους βιολογικούς εκτροφείς, με τις ομοσπονδιακές ενισχύσεις να θεωρούνται πλέον ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί αυτή η αγροτική δραστηριότητα. Αυτό ακριβώς ζητούν 13 οργανώσεις και επιχειρήσεις του κλάδου σε ανοιχτή επιστολή προς τους νομοθέτες του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Μια τέλεια καταιγίδα εμπορικών διαταραχών, διεθνών συγκρούσεων και οξύτατων συνθηκών ξηρασίας έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που κανένας αγρότης δεν θα μπορούσε να προβλέψει», επισημαίνουν οι ομάδες, τονίζοντας ότι η οικονομική βοήθεια για τις καταστροφές «θα επιτρέψει στους αγρότες να αναπροσαρμόσουν τους στόχους για την παραγωγή τους, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών». Στην επιστολή δεν ξεκαθαρίζεται πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το πακέτο βοήθειας.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί βασίζονται στις εισαγωγές ξένων ζωοτροφών για το βιολογικό ζωικό κεφάλαιο, καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την αναπτυσσόμενη αγορά βιολογικού κρέατος, αβγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διακόψει τις αποστολές βιολογικών ζωοτροφών από την Ανατολική Ευρώπη, ενώ οι διαφωνίες σχετικά με την πιστοποίηση των βιολογικών αποστολών από την Ινδία έχουν οδηγήσει σε περιορισμένες προμήθειες. Οι βιολογικές ζωοτροφές είναι απαραίτητες για τη βιολογική εκτροφή των ζώων.

«Αυτή η οικονομική καταστροφή πλήττει τους βιολογικούς αγρότες», επισημαίνουν οι οργανώσεις, παροτρύνοντας την ηγεσία της Γερουσίας και της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής να συνεργαστεί με το υπουργείο Γεωργίας (USDA) για τη θέσπιση μιας ειδικής οικονομικής βοήθειας για τους βιολογικούς κτηνοτρόφους. «Διαφορετικά, πολλοί θα εγκαταλείψουν τη βιολογική κτηνοτροφία και δεν θα επιστρέψουν ποτέ», προειδοποιούν.