ΗΠΑ: Η παραγωγή βιολογικών μειώνεται και η ζήτηση είναι αδύνατον να καλυφθεί

Η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα αυξάνεται με τέτοια ταχύτητα που οι Αμερικανοί παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των παραγωγών βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ, ήταν η αιτία που ώθησε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας να υποσχεθεί έως και 300 εκατ. δολάρια για να στρατολογήσει αγρότες στη βιολογική μετάβαση.

Την απώλεια βιολογικών αγροτών επιβεβαιώνει η ειδικός Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Γεωργίας της Μινεσότα, Cassie Dahl. Όπως επισημαίνει, το 2020 υπήρχαν 734 βιολογικά πιστοποιημένες εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, το 2021, αυτές μειώθηκαν σε 682. Η ίδια αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας στους ρυθμούς συνταξιοδότησης των αγροτών, οι οποίοι υπερβαίνουν αυτούς της ανανέωσης των γενεών.

Όταν μια εκμετάλλευση προσπαθεί να εξασφαλίσει βιολογική πιστοποίηση, η Dahl υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι νέοι αγρότες δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της τριετούς μεταβατικής περιόδου, κυρίως σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν εκείνο το διάστημα. Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα εμπόδια, πολλές εκμεταλλεύσεις σκέφτονται πλέον σοβαρά να κάνουν τη μετάβαση.

Το υπουργείο Γεωργίας της Μινεσότα αναφέρει 682 βιολογικά πιστοποιημένα αγροκτήματα και 255 πιστοποιημένους μεταποιητές στην πολιτεία. Η Dahl λέει ότι οι πιο διαδεδομένες βιολογικές καλλιέργειες είναι το καλαμπόκι, η σόγια και ο σανός.