Πιο φιλικές πρακτικές ακολουθούν οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις βιολογικών

Οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις βιολογικής παραγωγής λειτουργούν περισσότερο όπως τα συμβατικά αγροκτήματα και χρησιμοποιούν λιγότερες βιώσιμες πρακτικές από ό,τι οι μικρότερες βιολογικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που εμβαθύνει στο πώς θα αυξηθεί η υιοθέτηση τέτοιων βιώσιμων πρακτικών στις ΗΠΑ.

«Θέλαμε να εξετάσουμε με ποιον τρόπο διαφέρουν οι πρακτικές μεταξύ βιολογικών εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας, όπως αυτές που βλέπετε διάσπαρτες γύρω από τις λίμνες Finger της Νέας Υόρκης, οι οποίες μπορεί να εξυπηρετούν την τοπική αγορά των αγροτών, και εκείνων των τεράστιων εκμεταλλεύσεων που εφοδιάζουν με βιολογικά προϊόντα τα μεγάλα καταστήματα», δήλωσε ο Jeffrey Liebert, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης με τίτλο «Το μέγεθος της εκμετάλλευσης επηρεάζει τη χρήση των αγροοικολογικών πρακτικών στα βιολογικά αγροκτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών», που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Nature Plants.

«Επισκέφτηκα πολλές μεγάλες φάρμες, όπου μπορούσες να δεις την έκταση των βιολογικών τους καλλιεργειών στη μία πλευρά του δρόμου και τη συμβατική τους έκταση στην άλλη πλευρά και δεν μπορούσες να διακρίνεις τη διαφορά».

Ο Liebert μαζί με μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Κορνέλ, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και τον διεθνή περιβαλλοντικό οργανισμό The Nature Conservancy εξέτασαν 542 παραγωγούς βιολογικών φρούτων και λαχανικών σχετικά με την εφαρμογή οκτώ αγροοικολογικών πρακτικών, αυτών που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα, αξιοποιώντας οικολογικές διαδικασίες και παρέχοντας υπηρεσίες οικοσυστήματος.

Εξέτασαν, επίσης, δείκτες «συμβατικοποίησης» στη βιολογική γεωργία, όπως η μειωμένη ποικιλομορφία των καλλιεργειών, η μηχανοποίηση και η εστίαση στον υψηλό όγκο παραγωγής και στη χονδρική παραγωγή.

Όπως διαπίστωσαν, οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο λιγότερες αγροοικολογικές πρακτικές και η βιολογική γεωργία σε μεγάλες φάρμες συνέκλινε περισσότερο προς τη συμβατική γεωργία, με τους καλλιεργητές συχνά να αντικαθιστούν τα συνθετικά φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα με εναλλακτικές εισροές που επιτρέπονται στη βιολογική παραγωγή, αντί να επανασχεδιάζουν τα αγροκτήματά τους, ώστε να ενσωματώνουν ευρύτερη γκάμα βιώσιμων αγροοικολογικών πρακτικών.

Οι πωλήσεις βιολογικών φρούτων και λαχανικών στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 15% του συνόλου των πωλήσεων προϊόντων λιανικής και οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων ανέρχονται σε σχεδόν 57 δισ. δολάρια ετησίως.

Παρότι οι μεγάλες βιολογικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές και να επεκτείνουν την πρόσβαση στη βιολογική αγορά, η χρήση λιγότερων αγροοικολογικών πρακτικών και ο μεγαλύτερος βαθμός συμβατικοποίησης «ενδέχεται να μειώσουν τη βιωσιμότητα της βιολογικής γεωργίας και την εμπιστοσύνη στη βιολογική ετικέτα», προειδοποιούν οι συγγραφείς.