ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπονομεύει τις πωλήσεις φρέσκων βιολογικών προϊόντων

Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός εξακολούθησε να επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις βιολογικών φρέσκων προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2023 στις ΗΠΑ, καθώς οι συνολικές πωλήσεις σε δολάρια αυξήθηκαν κατά ελαφρώς λιγότερο από 1%, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση απόδοσης βιολογικής παραγωγής που δημοσιεύτηκε από το Organic Produce Network (OPN) και την Category Partners.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι πωλήσεις βιολογικών φρέσκων προϊόντων ανήλθαν σε σχεδόν 2,4 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ ο συνολικός τους όγκος ξεπέρασε τις 703 εκατομμύρια λίβρες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα της NielsenIQ, η έκθεση παρακολουθεί και καταγράφει την απόδοση των 20 κορυφαίων βιολογικών κατηγοριών φρέσκων προϊόντων. «Σε μια περίοδο πληθωριστικής κρίσης, βλέπουμε αυτό το επίπεδο ανάπτυξης -του τζίρου- σε δολάρια και την πτώση του όγκου να επαναλαμβάνεται για τα περισσότερα βιολογικά και συμβατικά είδη», δήλωσε ο Tom Barnes, διευθύνων σύμβουλος της Category Partners. «Με τις αυξανόμενες τιμές, μπορεί να δούμε πιο επιλεκτικές βιολογικές αγορές από τους καταναλωτές».

Οι βιολογικές ντομάτες ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό τέτοιο παράδειγμα, καθώς η τιμή τους ανά λίβρα αυξήθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές σε σύγκριση με τις συμβατικές, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών τους κατά 8%. Απεναντίας, τα βιολογικά σταφύλια διένυσαν ένα εξαιρετικό τρίμηνο στο οποίο κατέρριψαν κάθε προσδοκία, με 37,3% αύξηση σε όγκο και 40,2% αύξηση σε δολάρια. Τα εισαγόμενα βιολογικά σταφύλια βρίσκονται στο κατώφλι των 20 κορυφαίων βιολογικών κατηγοριών το 1ο τρίμηνο του 2023, με πωλήσεις 22 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσον αφορά τον τζίρο, οι προσυσκευασμένες σαλάτες και τα μούρα (φράουλες, βατόμουρα κ.ά.) ηγήθηκαν του τριμήνου ως οι κορυφαίες κατηγορίες βιολογικών προϊόντων σε δολάρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% του συνόλου των πωλήσεων.

Οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν ότι ο όγκος των συμβατικών και των βιολογικών προϊόντων συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο. Αντιθέτως, αμφότερες οι κατηγορίες κερδίζουν σταθερά σε δολάρια. Μάλιστα, για το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι μισές από τις 20 κορυφαίες κατηγορίες βιολογικών προϊόντων παρουσίασαν αυξήσεις σε δολάρια. Στα βιολογικά κρεμμύδια παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 10%, ακολουθούμενα από τις πιπεριές, τα μαρούλια και τα βότανα. Αντίστροφα, το αβοκάντο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε δολάρια, ενώ τα μήλα σημείωσαν μια επίσης αξιοσημείωτη πτώση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, 15 από τις 20 κορυφαίες κατηγορίες κατέγραψαν πτώση σε όγκο, με επτά από αυτές τις 15 κατηγορίες να παρουσιάζουν αύξηση από έτος σε έτος. Τα βιολογικά μήλα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε όγκο (σε συνολικές λίβρες) από έτος σε έτος, ακολουθούμενα από τις μπανάνες και τα καρότα.