ΗΠΑ: Με χρηματοδότηση από το USDA η έρευνα για βελτίωση της αποθήκευσης βιολογικής πατάτας

Έρευνα για την ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων αποθήκευσης της βιολογικής πατάτας, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του φυτρώματος, διεξάγουν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Η διατήρηση του προϊόντος, ειδικά στην περίπτωση των βιολογικών πατατών, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς η χρήση παραδοσιακών μεθόδων, οι οποίες περιλαμβάνουν συνθετικά χημικά σκευάσματα, απαγορεύεται. Στο μεταξύ, η ταχεία ανάπτυξη στην αγορά βιολογικών καθιστά ακόμα σημαντικότερη την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Η έρευνα διεξάγεται από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Όρεγκον στις ΗΠΑ, οι οποίοι εξασφάλισαν πρόσφατα χρηματοδότηση 2 εκατ. δολαρίων από το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του USDA, μέσω της Πρωτοβουλίας Έρευνας και Επέκτασης των Βιολογικών.

«Καθώς η αγορά βιολογικών προϊόντων συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι οικονομικές επιπτώσεις της αλλοίωσης και της μειωμένης διάρκειας αποθήκευσης γίνονται ακόμη πιο σημαντικές», υποστηρίζει ο Valtcho Jeliazkov, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυτών και Εδάφους του πανεπιστημίου.

Οικονομικά αποδοτικές χημικές μέθοδοι, κυρίως με ρυθμιστές όπως το chlorpropham (ή CIPC), έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Το τελευταίο έχει απαγορευτεί στην ΕΕ, ως δυνητικά επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, όπως εξηγεί ο Jeliazkov, προσθέτοντας ότι οι φυσικές εναλλακτικές δεν είναι το ίδιο αποδοτικές και έχουν μεγαλύτερο κόστος.

Το εργαστήριό του, αφιερωμένο στην καινοτομία νέων προϊόντων και τεχνολογιών για τη διαχείριση της βλάστησης της πατάτας σε βιολογικά συστήματα, έχει ήδη μελετήσει περίπου 200 διαφορετικά φυτικά αιθέρια έλαια. «Στοχεύουμε στην εύρεση τεχνικών για τον έλεγχο της σταδιακής απελευθέρωσης αυτών των ελαίων, παρατείνοντας τις ανασταλτικές επιδράσεις στη βλάστηση», εξηγεί ο Κυριάκος Στυλιανού, επίκουρος καθηγητής Χημείας στο ίδιο πανεπιστήμιο και συνεργάτης στο έργο.