Υπόθεση όλης της κυβέρνησης και όχι απλώς του ΥΠΑΑΤ, η εξυγίανση της αγοράς

γράφει ο Νίκος Λαππας

nikos-lappas
-Διαφήμιση-

Στις 13 Μαρτίου, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές. Με τις ρυθμίσεις συμφώνησε ένα μεγάλο μέρος των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου της Ευρώπης, πολλοί εκ των οποίων, όμως, έθεσαν μία βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του: τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών που αποδεδειγμένα λειτουργούν με αθέμιτο τρόπο κατά μήκος όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Τις ημέρες αυτές, βρίσκονται στην επικαιρότητα δύο θέματα που επηρεάζουν καταλυτικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, τη θέση του αγρότη, την προστασία του καταναλωτή και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Το πρώτο αφορά την αγορά γάλακτος. Μετά και την τελευταία έρευνα της «ΥΧ» για το εν λόγω θέμα, γινόμαστε αποδέκτες ανώνυμων ή επώνυμων καταγγελιών, εγγράφων και ελέγχων που «φωτογραφίζουν» έναν πολύ μικρό αριθμό (μεγάλων) επιχειρήσεων.

Το δεύτερο θέμα αφορά τον κατάλογο της επιλέξιμης δαπάνης γεωργικού ελκυστήρα. Η δημιουργία αυτού του καταλόγου αναμένεται να περιορίσει το κόστος απόκτησης του ελκυστήρα από περίπου 10.000 αγρότες που εντάχθηκαν για τον λόγο αυτόν στα Σχέδια,  να μειώσει τη δημόσια δαπάνη, ενώ, τέλος, αποτελεί υποχρέωση της χώρας στην ΕΕ. Ποιοι θα χάσουν από αυτόν; Περίπου 300 αγρότες που, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς τρόπους, απέκτησαν τρακτέρ, καθώς και δύο επιχειρήσεις, όπως λέει η αγορά, οι οποίες εμφανίζουν επίσημους καταλόγους με μεγάλες αποκλίσεις σε τιμή από τις αντίστοιχες άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Το φορτίο της εξυγίανσης της αγοράς και της αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων δεν μπορούν να το σηκώσουν τα στελέχη ενός υπουργείου, ή ακόμη και το σύνολο της πολιτικής του ηγεσίας. Ειδικά, όταν κινητοποιούνται ακόμη και βουλευτές «ποικίλων αποχρώσεων» για να στηρίξουν απόψεις, όπως ότι «θα καταρρεύσει η αγορά και ο κλάδος, εάν χτυπήσουμε αυτή ή την άλλη επιχείρηση».

Το φορτίο αυτό πρέπει να το σηκώσουν η κυβέρνηση συνολικά και οι αρμόδιες αρχές, δίνοντας στη δημοσιότητα όλους όσοι αποδεδειγμένα βλάπτουν τους πολλούς.

-Διαφήμιση-