Ισπανία: Αύξηση κατά 22% της περιοχής που προορίζεται για βιολογική παραγωγή στην Αλμερία

Η επαρχία-κλειδί για το βιολογικό status που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η χώρα

Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, η Ισπανία έχει μετατραπεί σε αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη. Μεγάλο μερίδιο σε αυτή την καταξίωση ανήκει στην Αλμερία, την επαρχία όπου χτυπά η καρδιά της εντατικής γεωργίας της Ευρώπης.

Την προηγούμενη δεκαετία, η περιοχή είχε προϊδεάσει για τη δυναμική της, με το ποσοστό της βιολογικής γεωργίας επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων να αυξάνεται από το 1,4% στο 10,3%, σύμφωνα με το France 24. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, μιλάμε για πραγματική εκτόξευση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), η γεωργική περιοχή που προορίζεται για βιολογική παραγωγή στην Αλμερία αυξήθηκε κατά 22% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε συνολική έκταση 723.412 στρεμμάτων. Εξ αυτών, τα 196.806 στρέμματα βρίσκονται σε φάση μετατροπής.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η έκταση της εν λόγω επαρχίας της Αυτοδιοίκητης Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, που αφιερώνεται στη βιολογική παραγωγή, αναμένεται να διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2010, καθώς σήμερα υπάρχει 83,7% περισσότερη γη αφιερωμένη στη βιολογική παραγωγή από ό,τι πριν από 12 χρόνια, όταν υπήρχαν 393.749 στρέμματα βιολογικής παραγωγής.

Στη φυτική παραγωγή σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα στρέμματα που προορίζονται για μόνιμες καλλιέργειες (+22,53%), ιδιαίτερα στην παραγωγή ξηρών καρπών (+24,4%), που αντιπροσωπεύουν το 47% της συνολικής βιολογικής έκτασης της Αλμερίας (340.630 στρέμματα).

Ο αριθμός των εμπλεκομένων στον βιολογικό κλάδο της Αλμερίας έχει αυξηθεί κατά 20%, φτάνοντας τους 4.894. Αυτή η αύξηση περιλαμβάνει τόσο τους παραγωγούς (+21,5%), όσο και τους εμπόρους (+6,6%). Συγκεκριμένα, υπάρχουν 4.675 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, 119 μεταποιητές, 8 εισαγωγείς, 12 εξαγωγείς και 80 έμποροι.