Ισπανία: Ολοκλήρωσε το καλλιεργητικό έτος 2021/22 με ρεκόρ πωλήσεων στο ελαιόλαδο

Μειωμένη σχεδόν στο μισό αναμένεται η παραγωγή της τρέχουσας περιόδου

Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πούλησαν έναν όγκο-ρεκόρ 1,66 εκατομμυρίων τόνων ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2021/22, σύμφωνα με την ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών της επαρχίας Χαέν (Asaja-Jaén). Την αμέσως προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί είχαν καταφέρει να πουλήσουν 1,64 εκατ. τόνους.

Όπως ανέφερε η ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), οι πωλήσεις έφτασαν τους 143.540 τόνους τον Σεπτέμβριο του 2022, τον τελευταίο μήνα του καλλιεργητικού έτους. Κατά μέσο όρο, οι Ισπανοί παραγωγοί πούλησαν κατά κεφαλήν 138,3 τόνους ελαιόλαδου ανά μήνα κατά την τελευταία σεζόν.

Όπως γράφει το Olive Oil Times, τα αναμενόμενα τελικά αποθέματα της Ισπανίας από το καλλιεργητικό έτος 2021/22 βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια και θα είναι ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό της αγοράς κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται μειωμένη. Στην επίσημη πρόβλεψή του για τη συγκομιδή, το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας υπολόγισε ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 781.000 τόνους την τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά, περίπου 700.000 τόνους χαμηλότερη από το σύνολο του 2021/2022. Ωστόσο, άλλοι εμπλεκόμενοι πιστεύουν ότι το σύνολο θα είναι πιο κοντά στους 900.000 ή το 1 εκατομμύριο τόνους.

Παρά τις ιστορικά χαμηλές εκτιμήσεις παραγωγής για την ερχόμενη συγκομιδή, ο Luis Carlos Valero, διευθυντής και εκπρόσωπος της Asaja-Jaén, δήλωσε ότι δεν αναμένει σημαντικές αναταράξεις. «Η αγορά θα ρυθμιστεί από τις τιμές ή με την εκτροπή της κατανάλωσης σε άλλα λιπαρά», είπε. «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ελλείψεις, ωστόσο η εμπορία συσκευασμένου ελαιολάδου καθίσταται πολύ περίπλοκη».