Ισπανία: Η συνολική αξία των πωλήσεων ελαιοδάδου αυξάνεται παρά τη μείωση της κατανάλωσης ανά νοικοκυριό

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, οι πωλήσεις ελαιολάδου σε μεμονωμένα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 11% το διάστημα από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Παρότι τα στοιχεία του υπουργείου περιλαμβάνουν μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, άλλη έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερα από 300 σούπερ μάρκετ σε όλη την Ισπανία από την Juan Vilar Strategic Consultants και την Grupo Almacen κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: Οι πωλήσεις ελαιολάδου ανά νοικοκυριό έχουν μειωθεί, ιδίως στα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

Παρά τη μείωση των πωλήσεων κατ’ όγκο το 2022, το υπουργείο διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις κατ’ αξία αυξήθηκαν κατά 21% την ίδια περίοδο ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των τιμών. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE), οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 15,7% μέσα στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον Juan Vilar, στρατηγικό σύμβουλο για τον τομέα του ελαιολάδου, η μείωση της ζήτησης των νοικοκυριών για ελαιόλαδο πιθανότατα προκλήθηκε από τον πληθωρισμό. «Τα φαινομενικά αντιφατικά ευρήματα καταδεικνύουν την ασυνήθιστη οικονομική κατάσταση στη Δυτική Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε από τη γρήγορη διαδοχή της πανδημίας COVID-19 από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις μακροοικονομικές της συνέπειες», αναφέρουν οι Olive Oil Times.