Ιταλία: Επενδύει 3 δισ. ευρώ για να μετατρέψει το 25% της γεωργικής της γης σε βιολογική έως το 2027

Η ανακοίνωση ήρθε ύστερα από δημοσίευση μελέτης που διαπιστώνει ότι η βιολογική γεωργία μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής

Μια νέα μελέτη σχετικά με τις βιώσιμες στρατηγικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης παρασίτων και ασθενειών στην Ιταλία έδειξε ότι οι εκμεταλλεύσεις βιολογικών λαχανικών μπορούν να μειώσουν τις φυτοϋγειονομικές τους επεμβάσεις κατά 40% σε σύγκριση με τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις.

Η μελέτη OrtoAmbiente, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια της Βόρειας Ιταλίας, κατέγραψε τον ευεργετικό αντίκτυπο μιας ολοκληρωμένης βιολογικής προσέγγισης στην ανθεκτικότητα των καλλιεργειών σε διάστημα τριών ετών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μπολόνια, οι οποίοι διεξήγαγαν τη μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, όπως η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση χημικών και το κόστος παραγωγής. Το πόρισμά τους ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης και των τοπικών ενώσεων αγροτών, που θέλουν να μετατρέψουν περισσότερη καλλιεργούμενη γη σε εκτάσεις βιολογικής γεωργίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Olive Oil Times, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει το 25% της γεωργικής γης της χώρας σε εκτάσεις βιολογικής γεωργίας έως το 2027, ένα τεράστιο εγχείρημα που χρηματοδοτείται με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τη βιολογική γεωργία.

Τα επόμενα χρόνια, ακόμη περισσότερα κίνητρα ενδέχεται να προέλθουν και από άλλα ταμεία της ΚΑΠ. Όπως έχετε διαβάσει στην «ΥΧ» το πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F), η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να μετατρέψει το 25% του συνόλου της γεωργικής γης σε βιολογική έως το 2030.

«Η βιολογική γεωργία είναι ο στρατηγικός πόρος που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Στέφανο Πουτουανέλι, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που ήταν αφιερωμένη στη στρατηγική βιολογικής επέκτασης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Ο υπουργός χαρακτήρισε τον νέο νόμο και τα κεφάλαια ως κινητήριες δυνάμεις για μια «πράσινη μετάβαση» που προορίζεται να βελτιώσει τις γεωργικές πρακτικές, την ποιότητα των τροφίμων και να προωθήσει τα προϊόντα «Made in Italy» στις ξένες αγορές.

Στην ίδια εκδήλωση, κορυφαίες ιταλικές οργανώσεις βιολογικής γεωργίας παρουσίασαν έναν βιο-δεκάλογο δράσεων που θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι αγρότες θα ανταμείβονται για τη μετάβαση σε βιολογικές πρακτικές και ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βιολογικά τρόφιμα σε μια δίκαιη τιμή. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν φορολογικά οφέλη για εκμεταλλεύσεις που συμμορφώνονται με το σχέδιο, μέτρα για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και στήριξη εκμεταλλεύσεων που προάγουν τη βιοποικιλότητα ενσωματώνοντας τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία.

Οι βιολογικές ενώσεις ζήτησαν, επίσης, στενότερη συνεργασία με τα εστιατόρια, εκστρατείες επικοινωνίας για την ενημέρωση των καταναλωτών για τη βιολογική γεωργία, νέα εργαλεία παρακολούθησης, απλοποιημένη γραφειοκρατία και υποχρεωτική βιολογική γεωργία σε φυσικές περιοχές.