Ιταλία: Σημαντική επέκταση της βιολογικής καλλιέργειας, με ναυαρχίδα την ελαιοπαραγωγή

ancient olive grove in the Galilee Israel ** Note: Slight blurriness, best at smaller sizes

Η ποσότητα της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στην Ιταλία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, με τους βιολογικούς ελαιώνες να αποτελούν την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του υπουργείου Γεωργίας, Επισιτιστικής Κυριαρχίας και Δασών της χώρας, η ποσότητα των βιολογικά καλλιεργούμενων εκτάσεων αυξήθηκε κατά 7,5% από το 2021 έως το 2022, μια μεγαλύτερη αύξηση από τις ανόδους 5,4% και 1,7% -αντίστοιχα- που καταγράφηκαν τα δύο προηγούμενα ετήσια διαστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, 23,5 εκατ. στρέμματα ενεργής ιταλικής γεωργικής γης τελούν υπό πρακτικές βιολογικής διαχείρισης, αντιπροσωπεύοντας το 18,7% του συνόλου, κοντά στον στόχο του 25% έως το 2030 που έχει θέσει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης F2F.

Όπως επεσήμανε το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ismea), το οποίο παρουσίασε την έκθεση, οι διαχειριστές βιολογικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 8,9% μεταξύ 2021 και 2022. Από τις συνολικά 92.779 εταιρείες, οι 82.627 είναι εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με τους Olive Oil Times, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Fabio Del Bravo, αξιωματούχος αγροτικής ανάπτυξης στο Ismea, είπε ότι οι ενεργές βιολογικές γεωργικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1,6 εκατ. στρέμματα τη συγκεκριμένη περίοδο, με τους ελαιώνες να αντιπροσωπεύουν το 16% αυτής της αύξησης.

Η αύξηση κατά 256.000 στρέμματα καθιστά τους βιολογικούς ελαιώνες τον σημαντικότερο παράγοντα στην τρέχουσα επέκταση της βιολογικής γεωργίας στη χώρα. Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι βιολογικοί αμπελώνες, κατά 7%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τοσκάνη είναι η ιταλική περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ενεργή βιολογική καλλιέργεια, με 36,8%. Εν τω μεταξύ, το 24,7% των ενεργών γεωργικών εκτάσεων στην Απουλία, τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας, είναι πλέον βιολογικά.

Ο Del Bravo είπε ότι οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν ότι η επεκτατική τάση των γεωργικών εκτάσεων και η ικανότητα των επιχειρήσεων βιολογικής γεωργίας να ανταγωνιστούν στην αγορά εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα.