Ιχθυοκαλλιεργειες: Στην πρέσα ξανά οι τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι

Σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής έχουν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές της τσιπούρας και του λαβρακιού, γεγονός που προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» για τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, ιδίως από τη στιγμή που δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα προοπτικές για μια ανοδική αντίδραση.

Είχε προηγηθεί το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου όπου, μετά από το δύσκολο τελευταίο εξάμηνο του 2022, η αγορά έμοιαζε να έχει βρει έναν σταθερό βηματισμό, με την ελληνική τσιπούρα να πωλείται μεταξύ 5,20-5,30 ευρώ για τα ψάρια μεγέθους 300-450 γραμμαρίων και το αντίστοιχου μεγέθους λαβράκι να βρίσκεται 5,80-6 ευρώ/κιλό.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο, οι τιμές πήραν ξανά την κατιούσα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές από την αγορά, σήμερα η τσιπούρα να έχει υποχωρήσει στα 4,70-4,90 ευρώ και το λαβράκι στα 5,20-5,30 ευρώ, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 5,50 ευρώ/κιλό.

Η πτώση αυτή, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στην «ΥΧ», αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κατανάλωσης η οποία είναι εμφανής σε αγορές όπως η Ιταλία και η Γαλλία και, με τη σειρά της, έχει να κάνει με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων.

Αυτό, με τη σειρά του, βάζει κάποιες τουλάχιστον από τις εγχώριες επιχειρήσεις στον πειρασμό να πουλήσουν φτηνότερα, γεγονός που όμως ενδεχομένως να λειτουργήσει ως έναυσμα για έναν νέο φαύλο κύκλο πτωτικών τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός είναι έντονος, αφού η αποκλιμάκωση στις τιμές έρχεται σε μια περίοδο που, ενόψει και των νέων ψαριών που αναμένονται τον Ιούνιο, η τάση θα έπρεπε ιδανικά να είναι αντίστροφη.