Και η Στερεά Ελλάδα στον πρώτο εν Ελλάδι συνεταιρισμό υπερτροφών “EΥΚΑΡΠΟΝ”

Παραγωγοί από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας συμμετείχαν ενεργά από την αρχή στη δημιουργία του πρώτου συνεταιρισμού υπερτροφών της χώρας μας, EΥΚΑΡΠΟΝ. Ξεκίνησαν καλλιεργώντας σε λίγα στρέμματα αρώνια, γκότζι μπέρι και μύρτιλο.

eukarpon-goji-beri-aronia-ipofaes-myrtila
-Διαφήμιση-

Αρχικά, η προσπάθειά τους ήταν περισσότερο διερευνητική, αναζητώντας τις καλλιεργητικές και εμπορικές τους δυνατότητες. Τα φυτά τους ήταν άγνωστα, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη τεχνογνωσία, και το εγχείρημα έμοιαζε ακόμα πιο δύσκολο, καθώς την οργάνωσή του ανέλαβε ένα συνεταιριστικό σχήμα. Παρά τη συνεργατική τους απειρία, τα μέλη και η διοίκηση, μετά από λίγα χρόνια, κατάφεραν να φέρουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και να εδραιώσουν τις νέες καλλιέργειες στη Στερεά.

Και η Στερεά Ελλάδα στον πρώτο εν Ελλάδι συνεταιρισμό υπερτροφών "EΥΚΑΡΠΟΝ"
Αύξηση των μελών και των καλλιεργειών το επόμενο βήμα

Ο γεωπόνος Χρήστος Καπερώνης κάνει μια μικρή αναδρομή στη δύσκολη πορεία του συνεταιρισμού και εξηγεί στην «ΥΧ» τα μελλοντικά σχέδια των μελών: «Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν κοντά στα έξι μέλη καλλιεργώντας μια έκταση, η οποία πλησιάζει τα 50 στρέμματα. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των μελών, αλλά για ξεκίνημα αποτελεί μια καλή βάση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύω πως θα υπερπολλαπλασιάσουμε τον αριθμό. Η αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, διότι βαδίζαμε σε έναν χώρο χωρίς πυξίδα με ελάχιστες γνώσεις στην παραγωγή και στη μεταποίηση. Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν, όταν είδαμε τα πρώτα συσκευασμένα προϊόντα μας σε μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ και καταστήματα ντελικατέσεν. Η επιμονή μας για κάτι που πιστεύουμε ότι αποδίδει καρπούς μας δίνει δύναμη και κουράγιο για τα επόμενα βήματά μας. Η επιβράβευσή μας έρχεται από τους ίδιους τους καταναλωτές».

Και η Στερεά Ελλάδα στον πρώτο εν Ελλάδι συνεταιρισμό υπερτροφών "EΥΚΑΡΠΟΝ"Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα και τις προοπτικές που ανοίγει ο Συνεταιρισμός Εύκαρπον για την περιοχή, ο κ. Καπερώνης τόνισε: «Αναγνωρίζουμε ότι το συνεργατικό μας σχήμα είναι το μεγάλο μας ατού και γι’ αυτό προσπαθούμε να εντάξουμε νέα μέλη από την περιοχή της Στερεάς. Η καλλιέργεια σε διάφορα σημεία της χώρας μας έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ελληνικά προϊόντα από κάθε μέρος της χώρας μας και, παράλληλα με τη διασπορά, μειώνουμε τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές.

Κλείνοντας, ο κ. Καπερώνης απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες της Στερεάς, αλλά και όλης της χώρας να έρθουν σε επαφή με τον Συνεταιρισμό Εύκαρπον για τη δυνατότητα συνεργασίας: «Καλούμε τους αγρότες της χώρας σε έναν συνεχή διάλογο για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα, γιατί πιστεύουμε ότι, μέσα από τη συλλογική δράση, θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα».

-Διαφήμιση-