«Κάηκε» η σταφίδα πριν από την ανθοφορία της

Την κλιματική αλλαγή, τα σημάδια της οποίας είναι πλέον ορατά στον πρωτογενή τομέα, «πληρώνουν» αυτήν τη φορά οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, οι οποίοι είδαν τον πάγο στις αρχές Απρίλη να καίει τα μπουμπούκια των φυτών τους, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια σταφίδας.

Ο παγετός έκανε την εμφάνισή του σε σταφιδοχώρια όπως το Χειμαδιό, το Σόπι, το Καράτουλα και, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Χρήστος Σταυρόπουλος είναι σαν να πέρασε φωτιά και να τα έκαψε όλα.

«Έχουμε κάνει τόσα έξοδα και πάνω που η καλλιέργειά μας βρισκόταν στην ανθοφορία της, όλα καταστράφηκαν. Στις 26 Μαρτίου είχαμε και πάλι πάγο και είχαμε πάθει 40% περίπου ζημιά. Είχαμε όμως μια μικρή παραγωγή να ελπίζουμε. Ο τελευταίος πάγος ήταν καταστροφικός. Δεν άφησε τίποτα. Η ζημιά υπολογίζεται από τους γεωπόνους στο 90% της παραγωγής», τονίζει ο κ. Σταυρόπουλος και προσθέτει: «Ζητούμε από τον ΕΛΓΑ να έρθει άμεσα να κάνει τις απαιτούμενες εκτιμήσεις εδώ και τώρα και να δει τα μπουμπούκια που είναι όλα μαραμένα. Λες και έχει περάσει φωτιά».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, του χρόνου δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, καθώς ο πάγος έχει επηρεάσει το φυτό σε τέτοιον βαθμό που δεν θα μπορεί να αποδώσει.