Κακοποιείται το μεγαλύτερο δάσος βελανιδιάς στα Βαλκάνια

Συνεχίζεται η παράνομη υλοτομία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, με νέες εικόνες από κομμένα από τη ρίζα αιωνόβια δέντρα να επιβεβαιώνουν τη λυπηρή πραγματικότητα. Ο δήμος, τοπικοί σύλλογοι και φορείς με παρεμβάσεις τους τα τελευταία χρόνια έχουν ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του δάσους από την οργανωμένη λαθροϋλοτομία. Ζητούν παρέμβαση από την πολιτεία και μεγαλύτερους ελέγχους από τα τοπικά δασαρχεία και να χαρακτηριστεί ως περιοχή ειδικής προστασίας (αισθητικό δάσος, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή μνημείο της φύσης).

Να σημειωθεί πως το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου καταλαμβάνει συνολική έκταση 130.000 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς (Quercus macrolepis) των Βαλκανίων. Περιλαμβάνεται μεταξύ των χωριών Μαχαιρά, Σκουρτούς, Γουριώτισσας, Ρίγανης, Προδρόμου, Αγραμπέλων, Χρυσοβίτσας, Παλαιομάνινας, Στρογγυλοβουνίου, Αστακού.

Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, αφού τα άλλα δάση βελανιδιάς που υπήρχαν στις παράκτιες περιοχές της Νότιας Ελλάδας και στην Αλεξανδρούπολη καταστράφηκαν. Παρά την αδιαμφισβήτητη οικολογική του αξία και τον δημόσιο χαρακτήρα του δεν υπόκειται σε κανένα καθεστώς προστασίας, πέρα από ένα τμήμα που έχει χαρακτηριστεί μέρος του δικτύου Natura.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε υποστηρίξει πως τα Δασαρχεία Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Μεσολογγίου, τα οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Δασικής Νομοθεσίας στην περιοχή του Δάσους Ξηρομέρου, διενεργούν περιπολίες και επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπου διαπιστώνονται παράνομες ενέργειες.

Είχε ωστόσο παραδεχτεί ότι απαιτείται ενίσχυση των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών και υποσχέθηκε πως θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση.