Καλά τα νέα για το λάδι

Ο μήνας Νοέμβριος αποτελεί παραδοσιακά την επίσημη έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ευτυχώς  εφέτος μπήκε με καλά νέα για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Πρώτα από όλα, και το πιο σημαντικό, με τις καλές και ευεργετικές βροχές που έπεσαν, ακόμα και στη διψασμένη Κρήτη! Κι ας τρομοκρατούν τα δελτία ειδήσεων με τυφώνες και κυκλώνες, δεν πειράζει.

Στη συνέχεια βλέπουμε ότι οι τιμές κρατιούνται σε ικανοποιητικά σχετικά επίπεδα. Τα περυσινά έξτρα κυμαίνονται από (τιμές χονδρικής βυτίου στην πόρτα του ελαιοτριβείου, ex- factory) 3,10 έως 3,20 και 3,25, για εξαιρετικές περιπτώσεις καλής ποιότητας, ενώ τα λαμπάντε βάσης 5° από 2,65 έως 2,67 €/κιλό, αν και με πολύ περιορισμένη ζήτηση. Τα φετινά φρέσκα της αθηνοελιάς ανεβαίνουν στα 4,0 με 4,05 €/κιλό.

Οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι αλλά τουλάχιστον – και ευτυχώς – οι αποδόσεις ελαιόκαρπου σε ελαιόλαδο είναι ανεβασμένες λόγω της ξηρασίας των προηγουμένων μηνών. Κάποια ποιοτικά προβλήματα, όπως π.χ. του γλοιοσπόριου (παστέλλας) στη Δυτική Πελοπόννησο, δείχνουν να ξεπερνιούνται.